Led u 60 posto restorana sadrži više bakterija nego voda u njihovim toaletima. Naučnici su ispitali led u McDonald’su, Burger Kingu, KFC-u, Starbucksu te kafićima Rougeu i Nando’s, a kao razlog navode češće čišćenje toaleta nego mašina za led.
Nijedan od pronađenih uzoraka nije predstavljao direktnu prijetnju za zdravlje, ali tolika količina mikroba u restoranima može se smatrati "higijenskim rizikom", navode britanski državni laboratoriji.
Uzorci iz McDonald’sa, KFC-a, Burger Kinga i Nando’sa ukazuju na "jadnu higijenu" njihovog leda, naveli su iz laboratorija za The Mail on Sunday.
U slučaju Nando’sa i Burger Kinga, nivo bakterija bio je više nego dvostruko veći od onog koji su naučnici očekivali da pronađu u pitkoj vodi.
Rezultati su zatražili od nekih lanaca da preispitaju svoje procedure čišćenja, dok su dvije kompanije osporile otkrića.
Možda vas zanima
Od udarca pao na pod
Nezapamćen skandal u Rimu: Đoković pogođen flašom u glavu, zaradio je posjekotinu
Vezani članci
U restoranu u Splitu
Cijene hrane na Jadranu već izazivaju nezadovoljstvo: "Za taj novac odem u Napulj"
Više štete nego koristi