Skupi i lijepi
13

Hoteli koji oduševljavaju prazničnom dekoracijom i privlače goste ukusnim jelima

Klix.ba
Claridge's hotel
Svi ugostiteljski objekti širom svijeta potrude se da ponude nešto specijalno tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Brojni od njih dekoracijom i jelima ostavljaju bez daha zadovoljne klijente.

CNN je izabrao 10 hotela koji budu prebukirani tokom praznika, a za njihove dekoracije i menije pobrinula su se slavna imena i brendovi.

1. Claridge's, London Fijakeri koje vuku konji i božićne pjesme dočekuju goste u hotelu Claridge's u Londonu gdje paket od dva noćenja od 24. decembra uključuje svečanost, smještaj, božićni ručak i još dosta toga. Cijene u dvokrevetnim sobama se kreću od 4.000 dolara. Božićnu dekoraciju dizajnirao je Karl Lagerfeld koji je postavio niz borova okrenutih naopačke širom lobija.

Centralni predmet je drvo koje je okrenuto naopačke, visoko blizu pet metara, a ukrašeno je srebrenim lametama, perjem, pahuljama i svijećama. Ovčiji sag ispod je bijele boje i simbolizuje snježnu podlogu.

2. Hotel Sacher, Beč Nekoliko destinacija u Austriji donosi praznične radosti. Većina gradova ima božićne markete, koncerte klasične muzike, a većinom su i prekriveni pravim snijegom. U Hotelu Sacher koji je dom slavnih torti, služit će se četiri božićna menija u restoranima Anna Sacher i Rote Bar, koji će se služiti od podneva 25. decembra. Cijene noćenja su od 630 dolara naviše.

3. Fairmont Scottsdale Princes, Arizona Ovaj hotel se nije pobrinuo samo za unutrašnju dekoraciju, već su napravili i posebnu četvrt posvećenu Djeda Mrazu. Sadrži klizalište, voziće i više od 4,5 miliona svjećica. Ovaj dio je potpuno otvoren za javnost. Oni koji borave u hotelu plaćaju dodatnih 100 dolara ukoliko žele posjetiti praznične atrakcije koje nisu otvorene za javnost.

4. The Ritz, London The Ritz je ponudio sve ono što se očekuje. Gala večere s plesom na Badnju večer i Božić bit će upriličene u restoranu The Ritz. Restoran sadrži stropne freske, mramorne stubove, luster u obliku vijenca te sve podsjeća na enterijer TV serije "Downotwn Abby".

Služenje poslijepodnevnog čaja i šampanjca moguće je svakodnevno do 30. decembra u Palm Courtu. Nordijski bor u lobiju ukrašen je tradicionalno crvenom i zlatnom bojom. Cijene za boravak tokom božićnog vikenda su od 820 dolara naviše.

5. The Cloister at Sea Island, Georgia Patuljci, ornamenti i kuća od medenjaka samo su neki od sadržaja koje nudi ovaj hotel na Sea Islandu od 20. do 26. decembra. U ponudi je i veliki broj zabavnih događaja, od koncerata božićnih pjesama do zabavne porodične utrke. Cijene se kreću od 450 dolara po noći.

6. Willard InterContinental, Washington Lobi hotela Willard InterContinental u glavnom gradu SAD-a ispunjen je nizom borova s božićnim ukrasima. Svaki dan u decembru služi se poslijepodnevni čaj sa slanim zalogajčićima i kolačima po cijeni od 52 dolara.

Lokalni horovi i vokalni ansambli besplatno pjevaju od 17:30 do 19:30 sati 23. decembra u lobiju, a odmah pored u baru Round Robin služe se sezonski kokteli kao što su Jingle Bell Julep i After Eight. Cijene noćenja kreću se od 200 dolara u božićnim danima.

7. Four Seasons Hotel George V, Pariz Svjetleći sob i polarni medvjed vratili su se u ovaj pariski hotel čiju dekoraciju krase i crvene ruže. Crni tartuf, perad Bresse i morski jež su na meniju božićne večere u restoranu Le Cing koji ima tri Michelin zvjezdice. Cijene noćenja su od 1.360 dolara naviše.

8. The Plaza, New York Na meniju se sve do 7. januara nalazi poseban čajni program uz koji, osim različitih vrsta čaja, služe slatkiše i slastice, kao i krem od jaja i pileću salatu. Veliki buffet bit će služen tokom Božića. Cijene u ovom hotelu kreću se od 1.150 dolara.

9. The Breakers, Palm Beach, Florida Otkako ga je osnovao magnat Stnadrand Oil kompanije Henry Morrison Flagler, ovaj hotel ima raskošnu tradiciju slavlja praznika. Večere u salonima za bal, čajanke i specijalni meniji s posebno dekorisanim sobama koštaju od 680 dolara, ali do 23. decembra, jer su za Božić rezervacije već popunjene.

10. The Roosevelt, New Orleans, Louisiana Hotel godišnje organizuje čajanku Teddy Bear, s Djeda Mrazom i irvasima svakog vikenda. Namijenjena je djeci starijoj od tri godine, dok se za odrasle poslužuju vino i mimoze. Cijene noćenja su od 269 dolara naviše.