lifestyle
0

Halloween je dobar povod za sjajan provod

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Americi veoma popularni Haloween ili Noć vještica i u našoj zemlji ima svoje fanove koji 31. oktobar iskoriste da se dobro zabave.

Ako i niste pobornici odijevanja u zanimljive kostime i ne sviđa vam se nezdrava praksa američke djece da od kuće do kuće prikupljanju slatkiše, postoji činjenica s kojom ćete se sigurno složiti.

Noć vještica je sjajan povod za druženje i podsticanje kreativnosti, kako kod djece, tako i kod odraslih. Mališane ćete lako zainteresovati za šivanje odjeće sa ovom tematikom, a i odrasle će zaintrigirati mogu li se takmičiti u kategoriji najstrašnijih.

Popularni kostimi

Najpopularniji kostimi ove godine inspirisani su likovima iz filmova "Thor", "Superman" i "Iron Man" kod muškaraca, a kod žena tu su Katniss i Effie Trinket iz filma "The Hunger Games: Catching Fire" te Theodora iz "Oz: The Great and Powerful". Djeci su najčešće kupovani kostimi Miniona iz "Despicable Me 2", Mikea Wazowskog iz "Monster University" te Štrumfete.

Najbolji horori za Noć vještica

Ukoliko ostanete kod kuće, a željni ste strave na malom ekranu, evo liste od 10 starih dobrih filmova koje možete pogledati: "Noć živih mrtvaca" iz 1968. godine, "Kuća straha" iz 1959., Murnauov nijemi klasik "Nosferatu" iz 1922., "Poltergeist" iz 1982., "Strava u Ulici brijestova" iz 1984., "Carrie" iz 1976., "Rosemaryna beba" iz 1968., "U raljama ludila" iz 1994., "Psiho" iz 1960. ili "Noć vještica" iz 1978.

Za zabavu online možete se poigrati na Google.com, gdje je danas postavljen novi doodle koji vam omogućava da postanete vještica i pravite vlastiti čarobni napitak.

Ideje za zanimljiv obrok

U slučaju da priređujete zabavu u vlastitom domu, evo nekih ideja kako da hrana koju budete poslužili izgleda u skladu sa večerašnjim događajem.

Od lisnatog tijesta možete napraviti prstiće. Tijesto treba razvaljati tanko, pa prije pečenja isjeći i spiralno saviti. Čime ćete ih namazati ili posuti to je stvar vašeg ukusa.

Prstići mogu biti i od piletine. Isjecite je na duge štapiće i ispohujte pa premažite kečapom.

Poigrajte se sa pizzom. Od povrća i mesa napravite likove, naprimjer neka masline budu oči, paradajz usta, a paprika lice.

Odlučite li se za mafine, neka njihov gornji dio bude vaš prostor za izražavanje kreativnosti. Napravite im oči, zube, rogove...

Muzika kao stvorena za Halloween

Ako će vam pri kuhanju ili odijevanju za večeras pomoći odgovarajuća muzika, onda neka ove numere podstaknu Noć vještica u vama.