{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gestikulacija pomaže prilikom učenja

S
4.7.2007. u 15:20
0
0
Gestikulacija pomaže prilikom učenja
0
Gestikulacija pomaže prilikom učenja
Uspjeh u školi zavisi od jednostavne gestikulacije kojom se djeca odnosno studenti koriste prilikom učenja. Psiholozi sa Unuiverziteta Chicago ustanovili su da, prilikom rješavanja komplikovanih zadataka, bolje rezultate postižu ona djeca koja se koriste rukama kako bi sebi i drugima objasnili određene pojmove.
Ranije studije su pokazale da ljudi koji prilikom učenja gestikulišu lakše i brže pamte nove lekcije. Studiju je izradila psiholog Susan Wagner Cook zajedno sa svojim kolegama testirajući djecu koja se koriste gestikulacijom prilikom učenja i djecu koja nemaju takvu naviku.

Dr. Cook i njene kolege postavili su svojim ispitanicima određene zadatke koje su trebali riješiti. Zadaci su bili teški tako da su stručnjaci objasnili način rješavanja. Nakon četiri sedmice, Cook se ponovo srela sa ispitanicima i kazala im da joj ponovo riješe zadatak od prije četiri sedmice.

Dobrovoljci koji su prije početka studije izjavili da gestikuliraju prilikom učenja, pokazali su mnogo bolje rezultate od svojih kolega koji se ne koriste rukama.

"Gestikulacija nije tako precizna kao govor, ali su ti pokreti upravo ono što je potrebno u procesu učenja", izjavila je Cook u razgovoru za portal LiveScience i dodala da još uvijek nije jasno na koji način gestikulacija pomaže u procesu učenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: