|

Znate li koje su opasnosti konzumiranja proklijalog krompira

Znate li koje su opasnosti konzumiranja proklijalog krompira
45
L. K.
10.11.2019. u 20:24
22
komentara
45

dijeljenja
Znate li koje su opasnosti konzumiranja proklijalog krompira Ilustracija: Shutterstock
Sigurno vam se već dogodilo da je krompir koji ste kupili u prodavnici i ostavili za kasnije proklijao prije nego ste ga stigli iskoristiti. Mnogi zanemare klice, odrežu ih i ipak pojedu krompir. Međutim, postoje brojne negativne posljedice koje donosi ovaj potez.
Naime, proklijali krompir ima veliku količinu solanina, blago toksične tvari koja kod ljudi izaziva simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja.

Važno je dobro osmotriti krompir prije nego ga počnete spremati za ručak. Da li ima klice i je li naboran i mekan? Ako jeste, onda vjerovatno u sebi ima veliku količinu solanina i nije siguran za konzumiranje.

Međutim, ako je i dalje tvrd, ima svoju formu i tek poneku klicu, onda se može iskoristiti. Odsjecite zelene dijelove i one na kojima su klice i zatim ga dobro operite prije konzumiranja.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...