Gastro
4

Zlatni prah, jestiva kruna od čokolade i Dom Perignon: Ovo je sladoled vrijedan 1.000 dolara

Klix.ba
Zašto bi jedan hotel u Chicagu na svoj meni stavio sladoled koji košta čak 1.000 dolara?

"Zašto da ne?", kaže Scott Green, šef kuhinje restorana u hotelu Langham Chicago.

Karamelizirani kikiriki, 24-karatni zlatni prah, tamna čokolada, Hennesey konjak, slankasta karamela, vruća čokolada i mliječna krema. I na sve to zlatom optočena potpuno jestiva kruna od čokolade.

Sladoled se služi u Wedgwood kristalnoj zdjeli, koju gosti mogu zadržati, zajedno sa bocom Dom Perignona iz 2003. godine, koja sama košta oko 150 dolara.

Green je svjestan toga da si većina gostiju ne može priuštiti ovako skupu deliciju, budući da samo jedna noć u ovom hotelu u oktobru, bez poreza, iznosi 450 dolara. Ipak, kaže kako je jako znatiželjan da vidi ko će biti prva osoba koja će naručiti ovaj sladoled - možda Lady Gaga, koja se često pojavi u ovom hotelu ili pak kreator Star warsa, George Lucas.

"Nikad ne znate ko će se pojaviti na vratima. Možda neki moćni direktor koji želi impresionirati svoje kolege ili pak muškarac koji želi prirediti specijalno iznenađenje za zaruke", kaže Green.