Teško je odoljeti
37

Zimska riznica zdravlja: Za desert pripremite najsočnije pečene jabuke s medom i orasima

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jabuke su jedna od najpopularnijih voćki širom svijeta. Veoma ih je zdravo konzumirati svježe, a deserti su jedan od najboljih načina na koji ih možete iskoristiti u jesenjim danima. Otkrijte koje su to zdravstvene prednosti jabuke, a mi vam donosimo i recept za najbolje pečene jabuke s medom i orasima.

Jabuke su prepune vode i vlakana, dugo nas čine sitim pa su idealna namirnica ukoliko želite da izgubite višak kilograma. Osim toga, jabuke su veoma zdravo voće koje smanjuje rizik od brojnih srčanih oboljenja, jer nutrijenti koje sadrži snižavaju loš holesterol.

Sve zdravstvene prednosti jabuke

Jedna jabuka srednje veličine sadrži čak 14 posto potrebne doze vitamina C. Osim toga, sadrži i vitamine A, E, B1, B2 i B6, K i kalij. Jabuke su također bogat izvor polifenola koji je odgovoran za mnoge zdravstvene koristi.

Da biste jabuke što bolje iskoristili, ostavite im koru, jer ona sadži polovinu vlakana i mnogo polifenola.

Nekoliko studija je pokazalo da konzumacija jabuka snižava rizik od dijabetesa tipa 2. Naime, polifenoli u jabukama sprečavaju oštećenje beta ćelija (koje su zadužene za proizvodnju inzulina) u vašoj gušterači.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jabuke mogu imati i probiotske učinke. Naime, one sadrže pektin, vrstu vlakana koja djeluje kao probiotik. To znači da hrani dobre bakterije u vašim crijevima.

Neke studije su pokazale da tvari u jabukama pomažu u sprečavanju raka. Naučnici vjeruju da njihovi antioksidativni i protuupalni učinci mogu biti odgovorni za njihovo potencijalno preventivno djelovanje protiv raka.

Jabuke su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv astme. Naime, istraživanje koje je obuhvatilo više od 68.000 žena otkrilo je da one koje su jele najviše jabuka imaju najmanji rizik od astme. Naime, kora jabuke sadrži flavonoid kvercetin koji može pomoći u regulaciji imunološkog sistema i smanjenju upala. To su dva načina na koja može utjecati na astmu i alergijske reakcije.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Osim toga, dobre su za zdravlje kostiju, a mogu vam pomoći i da zaštite mozak. Naime, jabukov sok pomaže u očuvanju acetilkolina, neurotransmitera koji može opadati godinama. Male količine acetilkolina povezane su s Alzheimerovom bolešću.

Pečene jabuke s medom i orasima

Osim toga što su iznimno zdrave, od jabuka ćete napraviti i neke od najboljih deserta. Mi vam donosimo recept za koji će vam biti potrebna samo tri sastojka: jabuke, med i orasi.

Potrebni sastojci:

5 jabuka 500 g oraha 6 kašika meda

Način pripreme:

Orahe sameljite i pomiješajte ih s medom. Jabuke ogulite, izdubite u sredini i filujte smjesom.

Pecite na 200 stepeni nekih 20 minuta. Ukrasite ih medom i s još malo sjeckanih oraha.