Uravnotežena ishrana
2

Zdrav plan prehrane za osobe koje cijeli dan provode u uredu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Milioni zaposlenih ljudi u jednom periodu borili su se s održavanjem uravnotežene ishrane. Zbog brzine savremenog života često ne stignu napraviti sebi obrok pa posežu za brzom hranom koja je najčešće visokokalorična, bogata mastima i ima previše soli i ugljikohidrata.

Također, ima i onih koji zbog količine posla ne stignu jesti pa sve to nadoknade nakon posla u večernjim satima. Zbog toga najčešće dobijaju na težini.

Međutim, prema riječima nutricionistice Susie Burrell, ključ do tanjeg struka, više energije i manje kilograma je dijeta te da iz ishrane u potpunosti izbacite šećer i zamijenite ga nutritivno bogatim namirnicama.

"Morate smanjiti unos visokokalorične hrane i ugljikohidrata. Zamijenite takve namirnice kuhanim jajima, celerom i mrkvom uz humus ili grčki jogurt", izjavila je Susie Burrell za Sunrise.

Njena preporuka je konzumirati manje užine četiri-pet puta u danu, a najbolje je konzumirati salate koje možete čuvati u frižderu i ne morate ih podgrijavati.

Također, trebali biste nositi vlastito posuđe kako biste kontrolirati veličinu porcija.

"Izbjegavajte kolege koji uvijek nude kekse ili slatkiše. To vam doista ne treba", poručila je nutricionistica.

Ona savjetuje da, ukoliko vaš posao zahtijeva osmosatno sjedenje, kupite stojeći sto. Stojeći na poslu ne samo da ćete sagorjeti dvostruko više kalorija, nego stajanje može biti od koristi za vaš vrat, kukove i leđa.