Treba mnogo truda i rada
13

Zanimljivi video pokazuje putovanje kafe od zrna do toplog napitka u šoljici

A. B.
Ako ste se ikada zapitali šta je sve potrebno da se desi i kroz koje stadije treba proći jedno zrno kafe da bi došlo do tople šoljice, taj proces je pojašnjen u jednom zanimljivom videu u kojem će sigurno najviše uživati ljubitelji ovog napitka.

Poznato je da kafa nastaje od istoimene biljke, međutim, postavlja se pitanje da li biste je mogli prepoznati u prirodi? Naime, vjerovali ili ne, biljka kafe može porasti i do devet metara visine, a svako stablo je prekriveno lišćem koje raste u paru.

Zbog prirodnog ciklusa, nije neobično istovremeno vidjeti bijele cjetovve, zelene tek izrasle i crvene potpuno zrele plodove na istom drvetu.

Ukoliko vas zanima šta se sve dešava od trenutka kada kafa proizvede plodove do trenutka kada od nje pravite napitak, ovaj zanimljivi video daje sve odgovore.

Sve što mi trebamo znati uraditi jeste da stavimo vodu da proključa ili da pritisnemo dugme na aparatu za kafu, ali ne smijemo zaboraviti da su njena zrna prethodno prošla pola svijeta. Njihov put najčešće počinje u Kolumbiji, ali kafa se danas uzgaja i u drugim zemljama Južne Amerike, kao i u Africi i Aziji.

Nakon što se gore pomenuti plodovi uberu, oni prolaze kroz mašinsku obradu i sortiranje. Zrna kafe se potom moraju sušiti još tri sedmice prije nego se opet mašinski probiraju, a da bi na kraju ljudi mogli procijeniti njihov kvalitet i dodijeliti im ocjenu.

Naredni je transport od tog do mjesta distribucije i put do svih krajeva svijeta u kojima se kafa konzumira. Za sve to je potrebno mnogo ljudskog rada, tako da uopće nije u pitanju potpuno automatizovani proces.

"Historija kafe je, baš poput mnogih drugih namirnica kao što su šećer i duhan, prepuna eksploatacije i nedovoljno plaćenih radnika", istaknuto je u videu.

Naglašeno je da je to industrija sa puno šarafa i zupčanika, tako da naredni put kada budete pili kafu, sjetite se šta se sve moralo dogoditi da biste imali takvu privilegiju i uživanje, piše Open Culture.