Gastro
23

Promo / "Zakuhajte i vi na svoj način": Budite zdravi i puni energije uz prvoklasnu rižu

Da li ste znali da je riža jedna od najboljih namirnica za sve one koji vježbaju i odlaze u teretanu ili se bave nekim drugim sportom? Odlična je namirnica i za sve one koji imaju višak kilograma i žele ih što prije izgubiti. Kuhana riža ima jako malo kalorija i skoro uopšte nema masti.

Riža je, uz pšenicu, najvrijednija žitarica na svijetu, kako po nutritivnoj i energetskoj vrijednosti, tako i po količini proizvodnje. Smatra se žitaricom koja hrani oko pola čovječanstva. U poređenju sa ostalim žitaricama, riža ima najveću energetsku vrijednost – 100 g sadrži 1505 kJ (360 kcal). U 100 grama sirove riže nalazi se u prosjeku 12,6% vode; 0,6 g masti; 6,7 g bjelančevina.

Od vitamina i minerala bijela riža sadrži: pantotensku kiselinu, tiamin, niacin, vitamin B6, riboflavin, mangan, selen, fosfor, cink, magnezij i željezo.

Naučno je dokazano da konzumiranje cijelih zrna žitarica bitno utiče na poboljšanje i očuvanje zdravlja čovjeka.

Žitarice imaju posebno važnu ulogu u prehrani djece, naročito prilikom uvođenja nove hrane. Žitne kašice su obavezne u prehrani djeteta, u vrijeme kada su povećane njegove nutritivne i energetske potrebe, a kada se istovremeno u organizam djeteta ne mogu unijeti dovoljne količine hrane što se događa u fazi ubrzanog rasta i razvoja. Žitarice su najčešća skupina namirnica kojima se započinje dohrana djece.

Sve navedene vitamine, minerale i ostale blagodati riže možete maximalno iskoristiti samo iz najkvalitetnije riže, poput riže "Zakuhajte na svoj način", koja se bere u sunčanoj Italiji, a na naše police stiže zahvaljujući firmi KRAJS BH čija se centrala Kreis Industriehandel AG nalazi u Baselu (Švicarska). "Zakuhajte na svoj način" je riža prve klase, vrhunske kvalitete i svako zrno pažljivo odabrano za sve korisnike.

Potražite već danas na policama prodavnica širom Bosne i Hercegovine i "Zakuhajte i vi na svoj način", a za više informacija posjetite stranicu: www.kreis.ba