Advent u Zagrebu
1.2k

Zagrepčani oduševljeni sarajevskom Mrvicom: Najveća potraga za baklavama i ružicama

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: Mrvica
Poznata sarajevska pekara Mrvica prvi put ove godine dio je zagrebačkog Adventa koji je počeo 30. novembra, a traje do 7. januara.

U okviru blagdanske bajke u srcu hrvatske metropole smjestila se i drvena kućica u kojoj domaćine i goste dočekuje ljubazni Mrvica tim. S obzirom na to da prvi put izlažu u Zagrebu, popularne Sarajlije na neki način glavna su atrakcija zagrebačkog Adventa, a za njihovim delicijama prava je potražnja.

Kaže nam to Damir Dautović koji je također dio Mrvica tima. Njega smo zatekli širokog osmijeha, bio je veoma zadovoljan rezultatima koje su postigli i reakcijama Zagrepčana na njihove proizvode.

"Jako smo ponosni na činjenicu da Mrvica prvi put učestvuje na zagrebačkom Adventu. Već u prvih nekoliko dana primjetili smo da su Zagrepčani izuzetno sretni jer smo došli čak iz Sarajeva. Naše reakcije i utisci s Adventa su divni, a i obostrano, reakcije Zagrepčana na nas su još bolje, što nas je pozitivno iznenadilo", kazao nam je oduševljeno Dautović.

Njihovim slasticama nisu mogle odoljeti ni brojne poznate ličnosti među kojima su Miroslav Ćiro Blažević, Lepa Brena i mnogi drugi koji nisu zaobišli kućicu Mrvice na Trgu bana Jelačića.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Adventi su postali sinonim za gastronomsko uživanje, gdje uz tradicionalne kolače i jela, gosti mogu probati i internacionalne poslastice.

"Tri mjeseca smo temeljno radili na ovom projektu, dan i noć. Brinuli smo o najsitnijim detaljima i jako smo zadovoljni krajnjim ishodom, a drago nam je vidjeti da su i kupci. Naša direktorica Dina i direktor Almedin su najponosniji na ovaj projekat, jer je sve krenulo od njih", ističe Dautović.

Foto: Mrvica
Foto: Mrvica

Mrvica je oduvijek pomicala granice i kreirala trendove kada je u pitanju slastičarstvo u BiH. Postali su prepoznatljivi po izradi ukusnih macaronsa. Ipak, Zagrepčanima su odlučili predstaviti i tradicionalne bosanske delicije.

"Štand smo ukrasili proizvodima na kojima piše Zagreb-Sarajevo, ta je poruka gostima još više zanimljiva. Donijeli smo u Zagreb sarajevske ružice i baklave i upravo to je ono za čim su Zagrepčani pokazali najveći interes, svi su željeli da probaju naše tradicionalne bosanske delicije. To je za njih fenomen, čim vide baklavu, žele je probati. Nismo se nadali ovakvoj posjeti", kaže nam Dautović.

Nakon što su svoje poslastice predstavili i na sajmu IBA (najvećem sajmu pekarstva na svijetu), kao jedini brend iz BiH očekivano je bilo da će uskoro i regija moći isprobati njihove recepture.

"Mnogo puta su nas pitali da ćemo Mrvicu otvoriti u Zagrebu, što i imamo u planu u narednom periodu, sad tražimo najbolje lokacije, istražujemo tržište pa ćemo vidjeti. Radujemo se i jedva čekamo", poručuje Dautović.