Mađarsko jelo
27

Za ručak pripremite jednostavni teleći gulaš s gljivama

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Gulaš je jelo mađarskog porijekla koje se najčešće sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mljevene slatke paprike. Ljubitelji moderne kuhinje gulaš prave i od telećeg, pilećeg pa čak i od purećeg mesa. Mi vam donosimo recept telećeg gulaša s gljivama kojeg možete servirati s pire krompirom ili kuhanom rižom.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovo jelo su:

500 gr telećeg buta glavica luka 2 čehna bijelog luka kašika crvene papirke malo čilija mrkva 300 grama šampinjona 200 ml paradajz sosa

Isjeckajte teleći but na kockice. Posolite ga i pobiberite. Kockice uvaljajte u brašno. I stavite da se proprži. Dok ne uhvati smeđu boju. Meso potom izvadite. Na ulju u kojem se pržilo meso stavite sitno isjeckanu glavicu luka. Pržite ga dok ne dobije zlatnu boju.

Dodajte i dva čehna isjeckanog bijelog luka. Zatim dodajte crvenu papriku i malo čilija. U smjesu dodajte i izrendanu mrkvu. Promiješajte. Potom vratite meso u šerpu. Dodajte isjeckane gljive. Promiješajte. Dodajte paradajz sos i vode dovoljno da prekrije meso i ostale sastojke. Kuhajte na laganoj vatri dva sata.

Servirajte s pire krompirom ili kuhanom rižom i kupus salatom. Prijatno.