Dekorativna i ukusna
53

Za novogodišnje praznike pripremite Zimsku tortu od badema i malina

S.H.P.
Bliži nam se vrijeme praznika. Kolači su na svakoj svečanoj trpezi uvijek zvijezda večeri, a ako uz to svojim dragim gostima ponudite pravu prazničnu tortu sigurno ćete biti proglašeni domaćicom godine.

Mi vam donosimo recept Zimske torte, koja će vas oduševiti svojim izgledom ali i ukusom. Ova količina namirnica dovoljna je za 14 do 16 komada torte.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove torte:

Bademov biskvit:

55 g maslaca, ohlađen, izrezan na sitne komade 50g mljevenih badema 15 g šećera 60 g brašna kašičica soli 15ml hladne vode

Bijeli biskvit:

290g brašna 12 g prašaka za pecivo 3 g soli kašičica i po ekstrakta badema 250g šećera 170 g nezaslađenog maslaca,otopljenog na sobnoj temperaturi 240ml punomasnog mlijeka 5 velikih bjelanjaka

Fil od maline i ribizle:

150 gr maline 60 g ribizle 50 g šećera kašika soka od limuna

Fil od maslaca:

slatko vrhnje

300g nezaslađenog maslaca 397 g zaslađenog kondenziranog mlijeka kašika ekstrakta vanilije

Za ukras:

svježe maline svježe ribizle štapići cimeta svježi rumarin šećer u prahu

Način pripreme:

Prvo pripremite biskvit od badema. U veliku zdjelu stavite brašno, šećer, badem i so. Smjesi dodajte maslac. Sjedinite, a potom dodajte vodu. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Stavite smjesu u plastičnu foliju i ostavite je da odstoji 30 minuta. Nakon 30 minuta izvadite tijesto i razvaljajte ga u obliku kruga obima 20 cm. Tijesto izbockajte viljuškom i vratite ga u frižider na još 30 minuta hlađenja. Potom stavite tijesto da se peče na temperaturi od 180 stepeni, 15 minuta. Ostavite da se hladi.

Sad napravite bijeli biskvit. U zdjelu stavite maslac i mutite ga mikserom dok ne postane pjenast. Postepeno mu dodajte šećer. Potom dodajte i bademov ekstrakt. Miksajte dok ne dobijete kremastu masu. U drugu posudu dodjte brašno, so, prašak za pecivo. U smjesu s maslacem postepeno dodajte brašno i mlijeko.

U drugu posudu stavite 5 bjelanaca. Mutite ih dok ne postanu pjenasta. Dok mutite polako dodjate šećer. Ovu smjesu stavite u smjesu s maslacem. Smjesu potom ravnomjerno rasporedite u dva kalupa. Stavite da se peče na 180 stepeni, 25 minuta. Kada se ispeče ostavite da se hladi.

Vrijeme je za fil od maline i ribizle. Maline, ribizle, šećer i limunov sok stavite u šerpu i kuhajte do vrenja. Potom još deset minuta uz stalno miješanje. Smjesu procijedite.

I na kraju napravite fil od maslaca. Maslac umutite dok ne postene pjenast, dodajte vanilin ekstrakt, zatim slatko vrhnje i na kraju kondenzovano mlijeko. Kada se smjesa sjedini vaš fil je gotov.

Biskvit od badema premažite filom od maslaca. Stavite bijelu koru. U sredinu stavite fil od maline, a okolo fil od maslaca, potom stavite drugu bijelu koru i ostatak fila kojim trebate premazati cijelu tortu. Ostavite da se hladi 30 minuta i premažite je ostatkom fila.

Dekorirajte je uz pomoć crvenog gela, malina i ribizli, te grančicama ruzmarina. Pospite je šećerom u prahu.