Za doručak izbjegavajte pekarske proizvode, voćne jogurte i kalorične obroke

Klix.ba
18.2.2019. u 07:17
101
84
Za doručak izbjegavajte pekarske proizvode, voćne jogurte i kalorične obroke
101
Za doručak izbjegavajte pekarske proizvode, voćne jogurte i kalorične obroke Ilustracija: Shutterstock
Doručak je najvažniji obrok u danu i nije dobro preskakati ga jer ćete se, kažu stručnjaci, već sredinom dana suočiti s glavoboljom, malaksalošću i manjkom koncentracije. No, osim toga važno je i da pazite šta ćete doručkovati.
Veoma je važno da jutro započnete kvalitetnim namirnicama, a stručnjaci savjetuju da izbjegavate pekarske proizvode, voćne jogurte i masne, kalorične obroke.

Pekarski proizvodi od tijesta mame nas okusom i mirisom i stvaraju osjećaj sitosti, no često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što nije dobra kombinacija za početak dana. So zadržava vodu u organizmu, a masti su teško probavljive. Osim toga, pekarski proizvodi nemaju nikakvu nutritivnu vrijednosti pa je bolje izbjegavati ih.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Mnogi ljudi za doručak biraju voćne jogurte koji su zbog količine šećera i aditiva koje sadrže općenito loši za zdravlje. Umjesto da posegnete za voćnim jogurtom koji nema gotovo nikakve nutritivne vrijednosti, radije pojedite pravo voće ili sami napravite sok od svježeg voća i povrća ili voće dodajte u obični jogurt.

Za doručak treba izbjegavati i masnu i kaloričnu hranu poput prženih jaja, bijelog hljeba, majoneze, salame itd. Vaš organizam će ove namirnice teško probavljati, a nezdrave masnoće pretvorit će se u masno tkivo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: