Za domaćice
77

Vrijeme je za zimnicu, donosimo vam recept za najukusniji domaći ajvar

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ajvar je specijalna vrsta namaza koji se pravi od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike. Ovisno o količini i tipu paprika koje stavljate u ajvar, okus može biti između slatkog i ljutog. Ovo jelo popularno je u svim zemljama bivše Jugoslavije od Vardara pa do Triglava.

Ajvar se obično pravi početkom jeseni kada je sezona crvenih paprika roga. To su duge, crvene, mesnate paprike koje se lako gule. Posebno se priprema i ukoliko se ispravno skladišti može trajati cijelu godinu.

Za pripremu ovog jela potrebno vam je:

10 kg crvene paprike roge 3 kg patlidžana 2-4 ljute paprike (po ukusu) 1-2 glavice bijelog luka kašika octa litar suncokretovog ulja so po ukusu

Način pripreme:

Paprike i patlidžan dobro operite i ispecite ih. Nakon toga ogulite paprike i patlidžan i ostavite da se ocijede tokom noći.

Sameljite paprike i patližan. U veliku šerpu stavite ulje i dodajte paprike. Stalno miješajte kako vam ajvar ne bi zagorio. Dodajte ljute paprike i bijeli luk. Posolite i miješajte. Povremeno probajte ajvar i vidite je li po vašem ukusu. Na kraju dodajte jednu kašiku octa.

Nakon sat i po ajvar bi trebao biti gotov. Ugrijte tegle i napunite ih ajvarom, zatvorite i okrenite ih naopako. Pokrijte dekom i ostavite preko noći. Od ove količine možete dobiti pet kilograma ajvara.