Ne mogu se dokazati
8

Vrhunski časopis povukao šest studija poznatog naučnika: Ipak ne jedemo više ako je tanjir veći

Klix.ba
Foto: Cornell University
Foto: Cornell University
Jedan od najboljih medicinskih časopisa na svijetu Journal of American Medical Association objavio je da povlači radove poznatnog naučnika dr. Briana Wansinka. Njegove najznačajnije studije govorile su o tome kako na organizam utječe način na koji jedemo.

U laboratoriji Univerziteta Cornell, gdje još uvijek podučava, dr. Wansink je utvrdio da veličina našeg tanjira utječe na to koliko ćemo pojesti, da uređenje doma utječe na to koliko ćemo popiti te da će djeca isjeckanu hranu pojesti prije nego onu koja nije isjeckana.

Kroz ove studije Wansink je i stekao priznanje kao naučnik, tačnije, citiran je u više od 20 hiljada drugih naučnih radova.

Pitanje o validnosti njegovih radova 2017. godine otvorio je tim holandaskih, američkih i britanskih naučnika koji nije pronašao nikakave dokaze koji bi podržali Brianovih 150 otkrića.

Nakon nekoliko mjeseci brojni medicinski časopisi pronašli su nepravilnosti u njegovim radovima, što je dovelo do povlačenja njih sedam.

Međutim, najteži udarac za njega je objava Journal of American Medical Association da povlači svih šest njegovih radova koji govore o tome kako veličina tanjira utječe na to koliko jedemo, što donosi nevjerovatnu brojku od 13 povučenih naučnih radova.

U saopćenju za javnost urednik JAMA-e Howard Baucher izjavio je da je časopis otvorio istragu nakon što su se pojavile spekulacije da s Univerziteta Cornell ne mogu podržati Wansinkove naučne radove.

''Univerzitet Cornell je obavijestilo naš ured da nakon istrage ne mogu dokazati šest njegovih studija'', napisao je dr. Bauchner.

Zbog toga su, kako je kazao dr. Bauchner, svih šest studija morali proglasiti nevažećim.

Povučene su i studije "Gladni kupci kupuju više hrane", "Gledanje TV tokom večere uzrokuje da jedete više" i "Više peciva ćete pojesti ukoliko niste jeli duže vrijeme".

Nakon što su mu šest studija proglasili nevažećim dr. Wansink je kazao kako ipak može dokazati svoja otkrića.