PROMO
21

Vranac Pro Corde: Sinonim za visokokvalitetno vino

Ovo veoma neobično vino legendarno je utkano u vinsku kulturu čitave regije, sinonim je za visok kvalitet uz pristupačnu cijenu. Plantaže plasiraju milion litara Pro Cordea godišnje, od čega se izvezu tri četvrtine.

Poznato je da crveno vino Vranac Pro Corde, vinarije Plantaže, štiteći srce i krvne sudove blagotovorno djeluje na zdravlje čovjeka. Riječ je o vinu koje je za svojih 27 godina postojanja osvojilo region i steklo milionsku popularnost širom svijeta.

Danas je to brend po kojem su ne samo Plantaže, već i Crna Gora, poznate i priznate u svijetu. Pro Corde je, uz Vrhunski Vranac, najprodavanije i vino koje se najviše izvozi u kategoriji buteljiranih vrhunskih vina sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovo veoma neobično vino legendarno je utkano u vinsku kulturu čitave regije, sinonim je za visok kvalitet uz pristupačnu cijenu. Plantaže plasiraju milion litara Pro Cordea godišnje, od čega se izvezu tri četvrtine. Osim zemalja regiona, pije se u gotovo svim zemljama EU, Kini, Rusiji, SAD-u, Kanadi, Japanu, Australiji, Ukrajini, a stiže i do nekih egzotičnih tržišta kao što su Peru, Panama, Nova Kaledonija.

Mnogi poznati i uspješni ljudi su se pohvalno izrazili o ovom vinu. Pomenimo samo Roberta Kavalija, članove grupe Rolling Stones, Žerara Depardijea. Ipak, intrigira mišljenje uticajnih imena iz vinskog svijeta, posebno Žan Baptist Anselota, uglednog francuskog somelijera i novinara, koji je u listu Le Figaro Pro Corde izdvojio kao vino sa najboljim odnosom cijene i kvaliteta od svih vina koje je probao u pedesetak zemalja koje je obišao.

Najbolji somelijer današnjeg svijeta, Andreas Larson također je pohvalio vino izjavivši: "Pro Corde Vranac je snažno vino, puno voća sa lijepom dužinom trajanja".

Vranac je drevna crnogorska autohtona sorta vinove loze, koja je nastala ukrštanjem Kratošije i Duljenge. Ime je, očigledno, dobila po crnoj (vranoj) boji zrele bobice, odnosno njene pokožice. Ta bobica, odnosno sjemenka unutar bobice - kako se istraživanjima ispostavilo, u sebi skriva upravo ono što, pored ostalog, omogućava kreiranje posebnog vina pod nazivom Pro Corde - iz srca za srce.