Blatina Grand Cru
90

Vinarija Čitluk kao šampion: Najbolje ocijenjeno vino na 25. Mostarskom sajmu gospodarstva

Vinarija Čitluk Blatina Grand Cru
Vinarija Čitluk Blatina Grand Cru
Na 25. Mostarskom sajmu gospodarstva, a na 20. po redu ocjenjivanju vina, priznanja najboljim vinima i vinarima uručio je predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje vinskih uzoraka prof. dr. sc. Bernard Kozina sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba.

Vinarija Čitluk sudjeluje na ocjenjivanju vina od samih početaka Mostarskog sajma, a ove godine ponijela je kući vrijedna priznanja.

Ovogodišnje ocjene vina za Vinariju Čitluk bile su iznad svih očekivanja te su "okitila" najvećim odličjima.

Zlatnu medalju odnijeli su Percento Cuvee crveno vino mješavine sorata Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah berba 2021 i Teuta Blatina 2021.

U kategoriji autohtonih vina sorte Žilavka pobjedu je odnijela Teuta Žilavka berba 2023. Vinarije Čitluk.

Vinarija Čitluk
Vinarija Čitluk

U grupi crnih vina pobjednik je Teuta Trnjak berba 2021. Vinarije Čitluk.

Šampion sajma i najbolje ocjenjeno vino je Blatina Grand Cru berba 2016. Vinarije Čitluk.

Blatina Grand Cru je vino proizvedeno od čiste sorte Blatina s položaja Dubrava (Međugorje), sa crveničnih tala. Profinjeno je i za najistančanije ukuse jer ukazuje na eleganciju, slojevitost i kompleksnost. Barrique koji se osjeti na nosu i nepcu nije samo dodatna aroma, već je barikom doslovno prožeta svaka voćna i herbalna nota.

Vino je kompaktne žive rubinske boje s dobro iskazanim trajnim toplim mirisom u kojem ima dosta bobičastog voća i mediteranske makije.

Odlično se slaže sa pikantnim sirevima, pršutom, sušenom govedinom, pečenjem, pikantnijim i začinjenijim jelima od crvenog mesa, divljači, brudetom, ribljim paprikašem...