Gastro
0

Vina Belje predstavila svoja najbolja vina u Sarajevu

Klix.ba
U sarajevskom hotelu Europa održana je prezentacija svjetski nagrađenih vina Belje koja su sa svojim asortimanom prisutna širom Bosna i Hercegovine.

Vina Belje, jedna su od najvećih i najuspješnijih hrvatskih vinarija smještena u vinogorju Baranja, uz koje protječe moćni Dunav. Specifičnost vinarije i podruma smještenih na obroncima Banovog brda je izniman terroir za graševinu i crne bordoške sorte merlot i cabernet sauvignon, pa Baranju neki vinski stručnjaci nazivaju hrvatskim Bordeauxom.

Specijalni gost večeri Vina Belje bio je gastro umjetnik i vinski kritičar Rene Bakalović koji je s prisutnim gostima podijelio svoje impresije o graševini Belje.

"Graševina je sigurno najvažnija vinska sorta cijele regije, ova sorta dominira i u proizvodnji Vina Belje. Odlikuje se karakterističnom svježinom i okusom koji nas vodi na mjesto gdje ona nastaje, na vinograde iznad Dunava“, kazao je Bakalović.

Enolozi i sommelieri Belja uz graševinu su predstavili i chardonnay, merlot, frankovku i cabernet sauvignon, te posebnu liniju Goldberg pod kojom se pune najbolja vina odabranih godišta. Upravo su prezentirana vina osvojila brojne nagrade i priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima u ovoj godini, od čega posebno treba istaknuti tri zlatne medalje Mundus Vini, te zlatnu medalju i regionalni trofej londonskog Decantera za graševinu berbe 2006.

Gostima je prezentirana i destinacija na kojoj vina nastaju - od 650 hektara vinograda, preko najsavremenije vinarije do vinskog podruma starog gotovo 5 stoljeća, koji je koristila i vojska sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Promocija Vina Belje u Sarajevu, jedna je u nizu planiranih promocija u Bosni i Hercegovini koje su dio projekta finansiranog sredstvima Evropske unije iz hrvatske Vinske omotnice.