biznis
11

Klix.ba u posjeti vinariji Belje: Najbolja vina dostojna prinčeva iz podruma starog stoljećima

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Vinski podrum (Foto: Klix.ba)
Na više od 650 hektara površine prostiru se vinogradi vinarije Belje. Priča o beljskim vinima počinje u vinogradima koji se protežu duž južnih obronaka Banovog brda kroz čije najljepše pejzaže prolazi osam kilometara duga Vinska cesta.

Obišli smo vinograde i vinariju, samo djelić onoga što potpisuje brend Belje. Ljubazno osoblje nam je tokom dvodnevne posjete pokazalo kako radi vinarija i kako nastaju najbolja vina, od vinograda do polica u trgovinama. Ispričali su nam vinsku priču.

Vina Belje je danas najveći hrvatski proizvođači grožđa smješteni na području vinogorja Baranja. Vinogradi Belja se prostiru u dužini od 14 kilometara i završavaju iznad obale Dunava što je idealna lokacija za vinograde graševine o kojima se brinu iskusni vinogradari koji lozu čuvaju tokom cijele godine, jer u Belju vjeruju da vina nastaju u vinogradu.

Grožđe se ručno bere, za što je angažovano oko 500 osoba u vrijeme berbe. Nakon berbe se što je prije moguće vozi u vinariju koja je smještena u srcu vinograda. Vinarija je kapaciteta osam miliona litara vina i prostire se na više od 10.000 metara kvadratnih što je čini jednom od najmodernijih u jugoističnoj Evropi.

Glavni je lik princeza graševina

Vina Belje su najpoznatija po bijelim sortama, posebno graševini koja je najznačajnija vinska sorta kontinentalne Hrvatske. Glavni enolog vinarije Marijan Knežević nam je objasnio specifičnosti graševine.

Vrhunska graševina Vina Belje je svježe, ali izuzetno bogato vino, što je važna karakteristika graševine kao sorte. Snažno i potentno, ovo vino je za znalce koje treba poslužiti ohlađeno na 10 do 12 stepeni uz specijalitete od dunavske ribe ili Baranjski kulen – tradicionalnu suhomesnatu deliciju. Među brojnim nagradama i medaljama za kvalitet vina, posebno su ponosni na zlatnu medalju i regionalni trofej koji je osvojila Graševina Goldberg berbe 2006. Medalja je dodijeljana na Decanteru, svjetskom ocjenjivanju vina, a Steven Spurrier, jedan od najeminentnijih ocjenjivača vina je za graševinu Vina Belje rekao da je benchmark za graševine u svijetu.

Od berbe 2008. i osvajanja zlatne medalje i regionalnog trofeja na Decanteru, crna Vina Belje – Merlot, Frankovka, Cabarnet Sauvignon i Pinot crni zauzela su značajnu poziciju među proizvođačima crnih vina u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Odabrana vina odležavaju u starom vinskom podrumu isključivo u bačvama od slavonskog hrasta čija je ukupna zapremina veća od 300.000 litara. Stari podrum je najveći baranjski gator i zaštićeni spomenik kulture koji datira iz 1526. godine kada ga je vojska Sulejmana Veličanstvenog koristila u pripremama za Mohačku bitku.

Nakon priče o historiji Vinskog podruma koji se proteže na tri etaže i koji čuva najstarija vina, u kušaonici nas je dočekalo ljubazno osoblje koje se potrudilo da nam ugođaj nakon dugog puta do Baranje bude opuštajući. Nakon ručka su nam pričali, a o čemu drugo, nego o vinima sa posebnim akcentom na graševinu koja čini 70 posto zasada u vinogradu. Imali smo privilegiju proći dugom vinskom cestom i sa Vidikovca uživati u pogledu na vinograde.

Poljoprivreda, stočarstvo, distribucija, maloprodaja...

Večera je poslužena u restoranu Kormoran koji je u vlasništvu Vina Belje, gdje su uz zvuke tamburaša i bogatu trpezu poslužena najbolja vina.

Osim priče o vinima, imali smo priliku vidjeti i farmu krava Mitrovac odakle potječe mlijeko za najukusnije sireve, između ostalog i za dalekopoznati ABC sir. Vidjeli smo i staklenik u kojem se tokom cijele godine gaji paradajz, a koji raste iz kokosovih vlakana. Staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo paradajza je smješten na površini od 4,5 hektara, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj. Posjetili smo i najveću farmu muznih krava Mitrovac.

Osim proizvodnje vina, Belje ima u posjedu 20.000 hektara obradivih površina i najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, tvornicu stočne hrane čiji je proizvodni kapacitet 300.000 tona, Belje je i najveći proizvođač tovne junadi u Hrvatskoj sa godišnjom proizvodnjom od 15.000 komada junadi (šest farmi).

Najveći su proizvođači svinjskog mesa u Hrvatskoj sa 11 svinjogojskih farmi (godišnja proizvodnja oko 350.000 tovljenika godišnje). Belje je i najveći proizvođač mlijeka u Hrvatskoj sa šest farmi muznih krava (Topolik- najveća robotizirana farma krava u regiji sa šest robota za mužnju, Mitrovac- najveća farma muznih krava u Belju kapaciteta 1.800 krava). Remont Belje je ovlašteni servisni centar Fendt traktore, tehnostoj prikolice, lemken plugove i ostalu poljoprivrednu mehanizaciju.

U Belju postoji i centralna veterinarska organizacija Agrokorn koncerna za pružanje veterinarskih usluga na farmama Belja i Agrokora. Baranjski kulen je zaštićeni proizvod sa oznakom geografskog porijekla. Godišnja proizvodnja suhomesnatih proizvoda iznosti 1.100 tona.