Neizostavni dio iftara
248

Veliki redovi pred pekarama: Sarajlije čekaju prvi ovogodišnji ramazanski somun

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevom se širi miris prvih ramazanskih somuna, a fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je gužve pred gradskim pekarama dok brojni građani prvog dana posta nestrpljivo iščekuju kupovinu prepoznatljivih lepina.
Odveć je poznato da su somuni ili lepine neizostavni dodaci iftarima te da ramazanskim jelima daju posebnu čar, a stoga ne čudi da su sarajevske ulice zbog toga prvog dana posta ispunjene ljudima koji čekaju u redovima.

Fotoreporter portala Klix.ba ispred kultnog Poričanina i pekare Alifakovac zabilježio je znatne gužve uoči prvog iftara. U galeriji fotografija, ali i na snimku, možete pogledati atmosferu u Sarajevu uoči prvog iftara ovog ramazana.

Sarajlije će svoj post prvog dana ramazana moći prekinuti u 18:08, a zanimljivo je da su se redovi pred pekarama formirali već oko 16:30 sati.

Podsjetimo, jučer je top sa sarajevske Žute tabije zapucao tačno u 18:06 sati, a time je u glavnom gradu naše zemlje ozvaničen početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Tradicionalno svakog ramazana sa sarajevske Žute tabije se čuje top koji označava kraj posta. Ono što je također postala tradicija posljednjih godina je okupljanje i građana koji žele iftariti na otvorenom, ali uživati i u zvukovima ezana koji dopiru sa brojnih sarajevskih džamija.

Ove godine ramazan će trajati do 21. aprila kada će muslimani širom svijeta obilježiti Ramazanski bajram.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je kazao da se u ovaj ramazan ulazi pod motom "Porodica u ramazanu - Ramazan u porodici"

"Predaje nam govore da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno darežljiv bio u ramazanu. Budimo, dakle, i mi posebno darežljivi. Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća", poručio je reis Kavazović.