Isprobajte prvom prilikom
33

Uz ovaj savjet za skladištenje luk može trajati i do šest mjeseci

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Luk je jedna od najčešćih namirnica koja se koristi širom svijeta. Prednost luka je u tome što može dugo stajati prije nego što se pokvari, ali uz ovaj jednostavni savjet, produžit ćete mu rok trajanja na šest mjeseci.
Prije svega, izbjegavajte frižider jer će zbog previše vlage postati mekan i pljesniv. Poznato je da se luk drži na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu te da na taj način može trajati i do nekoliko mjeseci. No, nije dovoljno da ga samo ubacite u policu s namirnicima.

Gastro blogerica i osnivačica web stranice The Yummy Life Monica Matheny imala je problema s održavanjem luka i bijelog luka svježima unatoč tome što ih je stavljala u kuhinjsku policu. Zbog toga je upitala svoju majku za savjet.

"Prije nekoliko mjeseci moja mama je priskočila u pomoć. Posljednji put kad sam je posjetila, pokazala mi je kako je skladišti svoj luk", rekla je Matheny.

Ona je istakla kako njena majka stavlja luk u običnu papirnatu vrećicu s rupama te na taj način luku produži rok trajanja i do šest mjeseci. Monica Matheny je i sama bila skeptična, ali je prihvatila ovaj savjet i uvjerila se da djeluje.

Dakle, za pravilno skladištenje luka i češnjaka trebat će vam papirnata vrećica, alat uz pomoć kojeg ćete napraviti rupe na vrećici, marker i spajalice.

Također, važno je napomenuti da svaka glavica luk mora biti svježa i čvrsta kako bi bili sigurni da se neće pokvariti.

Za početak, presavijte vrećicu na pola po dužini, probušite jedan kraj pa preokrenite presavijenu vrećicu i probušite drugi kraj tako imate otprilike pola centimetra između svake rupe. Zatim napunite vrećicu do pola lukom i označite ga markerom, a zatim stavite spajalice na vrh kako bi luk ostao na mjestu.