Brojne prednosti
10

Uvrstite artičoke u ishranu: Dobre su za zdravlje, detoksikaciju organizma i liječenje mamurluka

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Artičoke su pune vitamina, minerala i hranjivih tvari koje jačaju naš imunitet, a osim toga su jedan od omiljenih jestivih cvjetnih pupoljaka zimske sezone. Važan su dio mediteranske kuhinje i uzgajaju se širom Evrope, Amerike i Bliskog Istoka.

Jačanje imunološkog sistema, održavanje nivoa holesterola u organizmu, detoksikacija tijela, pomoć u probavi i zaštita od raznih bolesti samo su neke od brojnih zdravstvenih prednosti artičoka.

Artičoke su bogate brojnim mineralima među kojima su kalij, magnezij i fosfor koji poboljšavaju zdravlje srca. Osim toga, poznato je da list artičoke snižava nivo lošeg holesterola, a povećava nivo dobrog holesterola. Također, vlakna prisutna u artičokama poboljšavaju zdravlje krvnih žila i arterija.

Brojne studije pokazale su da je artičoka odlična za zaštitu funkcije jetre. Cinarin i sililmarin, dva antioksidansa koja su pronađena u artičoki, smanjuju prisustvo toksina u tijelu i na taj način poboljšavaju ukupno zdravlje jetre. Osim toga, artičoka je snažan antioksidant i pomaže kod hroničnih bolesti jetre.

S obzirom na to da su bogat izvor dijetalnih vlakana, artičoke pomažu funkciju probavnog sistema. Naučno je dokazano da artičoke pomažu kod zatvora, lošeg varenja, sindroma lijenih crijeva i dijareje.

Artičoke su izuzetno bogate kalijem koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju oboljenja srca. Osim toga, ekstrakt listova artičoke pozitivno djeluje na smanjenje nivoa glukoze u krvi zbog čega se dijabetičarima preporučuje da ih uključe u ishranu.

S obzirom na to da snižavaju nivo toksina u tijelu, artičoke su odlične za liječenje mamurluka.