Radost za djecu
12

Ukrasite uskršnja jaja dezenom od salvete ili po starom običaju lukovicom

Piše: M. N.
Katolici širom svijeta pripremaju se za Usrks, dan kada je Isus uskrsnuo nakon što je razapet na križu. U čast njegove krvi i žrtve, za ovaj blagdan farbaju se jaja, što posebno raduje najmlađe.

Dosta katolika koristi stare običaje i metode u farbanju jaja, ali postoje i one modernije u kojim je sve dozvoljeno.

Tradicionalno farbanje jaja podrazumijeva korištenje lukovice. Stariji kažu da je ovo neprevaziđena metoda koja uvijek uspije, za razliku od modernih boja. Za ovu metodu potrebno vam je pola kese ljuske od luka, stare najlon čarape, razni listovi i cvjetovi biljaka (djetelina, maslačak, bijela rada, bokvica, ljutić itd.), veći lonac, malo masti i vata.

Prvo je potrebno da na svako jaje prislonite jedan-dva lista ili cvijeta. Izrežite najlon čarape na komade duplo duže od dužine samog jajeta i po sredini. Stavite čarapu preko jajeta na dijelu gdje se nalazi pozicioniran list ili cvijet. Dobro zategnite najlon čarapu, pridržavajuči list da se ne pomjeri i zavežite je u čvor.

U veći lonac stavite ljuske od luka, a na njih jaja. Sve zajedno prelijte vodom i stavite na šporet da se kuha. Nakon što voda provri kuhajte još 10 minuta. Nakon toga izvadite jaja i prelijte ih hladnom vodom, a potom skinite najlon čarapu i cvijet/list. Uskršnja jaja premažite vatom sa malo masti kako bi dobila visok sjaj.

Prirodne boje Žuta - cvjetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže Narandžasta - crvena aleva paprika, ljuske crnog luka

Crvena - sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice Smeđa - list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj Plava - sok od borovnice, listovi crvenog kupusa Zelena - listovi špinata, kopriva Bordo - sušeni cvjetovi kantariona

Kada je riječ o modernom načinu farbanja jaja, tu možete pustiti "mašti na volju". Jedan od primjera su jaja dekorisana uz pomoć čipke i starog zlata.

Za izradu ovih neobičnih uskršnjih jaja potrebne su vam nježne, pastelne boje (roze, plava, žuta), tanja čipka (predlažemo zemljane tonove, od drap do zlatno-braon) koju možete da kupite na metar, šljokice u boji starog zlata, lijepak i mali kalup u obliku zeke (nije neophodno). Jaja je potrebno prvo izbijeliti (Prelijte jaja vodom i sirćetom i ostavite ih da se kuhaju na umjerenoj temperaturi, a potom istrljajte pod hladnom vodom).

Jaja obojite prema uputstvima proizvođača boja i ohladite ih. Žuta jaja odvojite, a preostala obavijte čipkom (po dužini) koju ćete pričvrstiti s malo ljepila. Tankim slojem ljepila premažite polovinu svakog žutog jajeta i pažljivo nanesite šljokice. Ostavite jaja da se osuše pa preko šljokica ponovo premažite ljepilo. Kada se jaja osuše, s prednje strane ponovite postupak, ali pomoću modle nanesite šljokice samo u obliku zeke.

Ukoliko želite napraviti dekupaž, potrebne su vam salvete s različitim dezenima. Nakon što skuhate jaja, nježno skinite boju pod hladnom vodom kako bi bila bijela. razdvojite slavetu i uzmite treći sloj te ga nanesite na jaje koje je namazano bjelancetom. Ostavite da se osuši.