Preporuke stručnjaka
47

U vrijeme koronavirusa trebamo li jesti van kuće ili naručivati hranu

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za vrijeme pandemije koronavirusa mnogi ljudi se pitaju trebamo li jesti van kuće i je li to uopće neophodno i efikasno?

Novi koronavirus, COVID-19 prepoznat je kao globalna pandemija. Vlade raznih zemalja poduzimaju stroge mjere kako bi suzbile širenje bolesti na svoje stanovništvo. Kako se javna mjesta i obrazovne institucije podvrgavaju obaveznom zatvaranju, kompanije sve više preporučuju rad od kuće za zaposlenike koji pate od simptoma virusa, piše Food.ndtv.com.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sa sjedištem u SAD-u, "smatra se da se koronavirus širi respiratornim kapljicama s osobe na osobu. Trenutno nema dokaza koji bi podržavali prenos COVID-19 hranom". S ovim navodima saglasna je i nutricionistica Rupali Datta.

"Ovo je kapljična infekcija koja prelazi s čovjeka na čovjeka. To nije bolest koja se prenosi hranom. Dakle, hrana sama po sebi nije problem", rekla je Datta. Mnoge površine s kojima se susreću gosti i uposlenici restorana moraju se očistiti. To je upravo ono što propisuje Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u svojim smjernicama o koronavirusu.

"Proizvođači hrane regulisani od strane FDA-e moraju održavati čiste prostore, uključujući, prema potrebi, čiste i dezinficirane površine za kontakt s hranom i imati planove za sigurnost hrane", preporučuje FDA.

Također se preporučuje rutinsko čišćenje svih površina koje se često dodiruju na radnom mjestu. Sami restorani imaju za cilj održavati standarde čistoće i higijene. Primjer u ovom slučaju bio bi gigant brze hrane McDonald's, koji je poduzeo niz mjera kako bi osigurao sprečavanje širenja koronavirusa.

Glasnogovornik McDonalds'a rekao je Washington Postu: "Zdravlje i dobrobit naših ljudi, mušterija i naše zajednice naš je najveći prioritet i utiče na naše odlučivanje".

Uvijek je bolja ideja izbjegavati ići u prepune restorane. To je u skladu s općim smjernicama i preventivnim mjerama koje izdaju zdravstvena regulatorna tijela poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Nadalje, hrana koja se jede uvijek treba biti potpuno kuhana kao mjera opreza. Nutricionistica Rupali Datta objašnjava:

"Hrana nije problem. Problem su samo ljudi koji se okupljaju i higijena uspolenika restorana. Samo da biste bili na sigurnijoj strani, bolje je izbjegavati sirovu hranu ili nekuhanu hranu. Uzimajte jela koja su u potpunosti kuhana u indijskom stilu". U svakom slučaju, hranu uvijek možete naručiti.