Gastro
391

U Sarajevu uskoro najveća vinska i gastro smotra - 12. Sarajevo Wine Weekend - Art of Wine 2016

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predstavljanjem ovogodišnjeg kreativnog rješenja i potpisivanjem ugovora s medijskim partnerima u Sarajevu, danas je najavljeno održavanje ovogodišnjeg, 12. Sarajevo Wine Weekenda Art of Wine 2016, koji će biti održan 28. i 29. oktobra u Sarajevu.

Manifestacija je u prethodnih 12 godina izrasla iz okvira lokaliziranog događanja u jedan od najvažnijih festivala u Bosni i Hercegovini i svakako najvažniju vinsku i gastro smotru u zemlji. Festival je do danas ugostio oko 600 izlagača, a ove godine predstavit će se oko 55 vinara, vinarija i gastro izlagača u dva dana trajanja festivala.

"Sarajevo Wine Weekend nije samo festival. Projekt traje cijelu godinu i koncentrisan je na promociju vinske i gastro kulture - bosanskohercegovačke prema regionu, a reginalnih i evropskih vina u BiH. Edukacija je neodvojivi, veliki dio festivalskih aktivnosti", kazao je organizator festivala Amir Beširević iz kompanije "Fina Vina".

Dodao je da redovno, u okviru festivala organiziraju i radionice za ugostitelje i ljubitelje vina te da će im se ove godine pridružiti poznata imena u enologiji, Mira Šemić, Đurđa Katić i Tihomir Prusina, koji će govoriti o senzoričnim analizama vina, servisu mirnih i pjenušavih vina i vinskim cestama Hercegovine.

Najra Krvavac iz organizacijskog tima kazala je da su već krajem prošlog mjeseca zatvorili opciju prijavljivanja za učešće te da sada intenzivno rade na pripremama za održavanje Art of Wine 2016.

"Ovo je definitivno najveći i najzahtjevniji festival koji smo organizirali do sada", istakla je.

Ambasada Rebublike Slovenije, Turistička zajednica BiH i Kanton Sarajevo već tradicionalno podržavaju manifestaciju, saopćili su organizatori.