Gastro
17

Rekordan broj izlagača na vinskoj smotri 12. Sarajevo Wine Weekend

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svečanom koktel zabavom i konferencijom za medije koja je održana danas u restoranu "4 sobe gospođe Safije“ u Sarajevu je zvanično otvoren 12. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend – Art of Wine 2016.

Rekordan broj izlagača, njih čak šezdeset, će ove godine u dva dana festivala publici predstaviti svoje proizvode. Vinski sajam, koji je prije 12 godina počeo kao lokalna manifestacija s ciljem promocije vina i vinske kulture, je postao jedna od najvažnijih manifestacija ove vrste u regionu, a u Bosni i Hercegovini je najveći i najvažniji festival vina i gastro proizvoda. Festival tokom cijele godine organizira različita događanja, radionice sljubljivanja vina i hrane i intenzivno radi na promociji domaćih vina u regionu i Evropi.

"Da je festival kojom zgodom dijete ove bismo ga godine ispratili u završni razred osnovne škole. Otprilike tako se i osjećamo: dvanaest godina smo učili, istraživali i u dobroj volji primjenjivali sve što smo znali kako bismo od lokalne manifestacije napravili regionalno događanje koje je spremno za samostalan život. Sa 60 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Evrope i SAD-a koji su nam se pridružili ove godine, čini se da smo u namjeri i uspjeli", rekao je povodom otvaranja festivala Amir Beširević iz kompanije Fina Vina d.o.o. koja je, zajedno sa 4 sobe gospođe Safije, organizator događanja.

Prijatelj ovogodišnjeg Sarajevo Wine Weekenda su Audi i kompanija Porsche Sarajevo.

"Audi predstavlja brend iznimne kvalitete. Ekskluzivan stil življenja i uživanje u životu dio su kulture ovog brenda, što je ujedno i razlog zašto Porsche Sarajevo podržava ovaj festival", rekao je Alex Vaszi, direktor kompanije.

"Iskreno se nadamo da ćete na 12. Međunarodnom festivalu vina u Sarajevu uživati – da ćete se dobro provesti, zaljubiti - u vina, hranu i ljude, i da ćete narednih 365 dana sa sobom nositi dobru energiju koju smo vam nastojali prenijeti", poručili su organizatori zaključujući press konferenciju.

Festival se održava u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije) u Sarajevu 28. i 29.10.2016. od 16 do 22 sata, a pratit će ga brojne radionice eminentnih sommeliera i vrhunskih vinskih stručnjaka. After party zabava će se održati posljednje noći festivala, u subotu, 29.10., u Coloseum Clubu.