Zanimljiv repertoar
173

U Sarajevu počeo festival kafe, čaja i čokolade, pogledajte kakav program očekuje posjetitelje

Klix.ba
Počeo festival kafe, čaja i čokolade
Počeo festival kafe, čaja i čokolade
Najveći festival kafe, čaja, čokolade i prateće opreme u regionu, 8. po redu Porsche Sarajevo Coffee Fest, otvoren je u modernom ambijentu kongresne dvorane Hotela Hills.

Posjetitelji na festivalu imaju priliku uživati u širokom asortimanu predstavljenih brendova te bogatom programu koji će trajati dva dana.

Program je koncipiran u više različitih segmenata te će se tokom prvog dana održati radionice i prezentacije, predstavit će se veliki broj izlagača poznatih brendova kafe, specialty coffee, čajeva, toplih čokolada kao i horeca opreme, što je ujedno dobra prilika za mnoge ugostitelje i hotelijere da na jednom mjestu ostvare dobre poslovne kontakte i saradnju.

Na festivalu će biti održane radionice na teme:

  • 13 sati - Uvod u svijet kafe
  • 14 sati - Coffee&Spirits Uvod u kafe miksologiju
  • 15 sati - Kako od "kraft" kafe kreirati profitabilan i autentičan ugostiteljski koncept
  • 16 sati - Rum i kafa - Idealna spajanja okusa i mirisa
  • 17 sati - Brewing Skills - Alternativne tehnike kuhanja kafe
  • 18 sati - Campari, Whiskey u dodiru sa espressom, kokteli sa espressom

Ulaz na festival je besplatan a festival će prvog dana biti otvoren od 12 do 20 sati.

Drugi dan, koji je rezervisan za 8. NLB Latte Art Challenge Sarajevo otvorit će vrata od 11 do 19 sati.

Ovo takmičenje će ove godine zasigurno okupiti 22 najsmjelijih barista, koji će se takmičiti za prestižne nagrade - tri u ukupnom poretku i jednu na državnom nivou kao i nekoliko specijalnih nagrada naših partnera. Takmičari se takmiče u dvije kategorije - Latte Art i Latte Art mega. a umjetnost izvlačenja motiva bit će realizovana uz oficijelno mlijeko festivala Meggle.

Prva kategorija zahtjeva od takmičara da svojim umijećem i znanjem izvuku jedan od osnovnih motiva: srce, rosetu, tulip, leteće srce i labud, i to nacrtaju na šoljici. U drugoj kategoriji takmičari moraju pokazati maksimum svoje kreativnosti, pa tako mogu sami da odrede crtež, način serviranja i posuđe koje će koristiti.

Sponzori 8. Nlb Latte Art Challenge Sarajevo su NLB Banka, Meggle, Giffard, Pro Horeca, Watch Line.

Regionalna sudijska četvorka je ove godine u nešto drugačijem sastavu. Voditelj sudijske ekipe biti će Ivan Životić, coffee expert& i business developer Adriatic Region, Vladimir Garić, barista i brand developer, Nebojša Lazarević, Osnivač Bar akademije i tehnički sudija Vukota Kazić, član Udruženja barmena Crne Gore i barista trener.

Festival je i ove godine podržao Porsche Sarajevo kao generalni sponzor sa kompanijom Volkswagen privredna vozila. Zlatni sponzor je NLB Banka Sarajevo, a u ulozi partnera projekta su Visit Sarajevo, Turistička Zajednica Kantona Sarajevo kao i Ministarstvo Privrede Kantona Sarajevo.

Organizator festivala je Profi Team i Udruženje Profesional.

Koristimo priliku da pozovemo sve ljubitelje kafe, čaja i čokolade da posjete ovogodišnji 8. Porsche Sarajevo Coffee Fest i uživaju u istinskom dvodnevnom spektaklu.