60 vinarija
66

U Sarajevu otvoren 13. Sarajevo Wine Weekend: Praznik vina i hrane u Domu oružanih snaga BiH

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Trinaesti festival vina Sarajevo Wine Weekend otvoren je danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, ugostivši više od 60 vinarija iz BiH i regije.

Festival je okupio vinare iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, SAD-a, ali i Austrije koja je ove godine država partner.

Direktor Sarajevo Wine Festivala Amir Beširević iz kompanije Fina Vina d.o.o. zadovoljan je organizacijom Festivala koji je bio zahtjevan, ali se pokazalo da je najuspješniji, jer su vinari donijeli svoja ponajbolja vina, a preferiraju tzv. butik vinarije koje su jako cijenjene u ovom poslu.

Učešće na festivalu također je uzelo i više od 20 gastro izlagača.

"Posjetitelji ne samo što mogu uživati u ukusu najboljih vina, nego mogu pronaći i super delicije iz bogate gastronomske ponude jer je ovo i praznik hrane. Potrebno je samo da dođete, uzmete čašu i uživate u ova dva dana", kazao je Bašović.

U vrijeme trajanja festivala održavaju se i vinske radionice na kojima najbolji vinari iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske drže predavanja o procesima nastajanja i sazrijevanja vina.

Ovogodišnji 13. Sarajevo Wine Weekend je dobio i vizualni identitet čiji je autor Almir Kurt Kugla.