Obaranje rekorda
13.1k

Tuzlaci napravili najveći burek i porciju ćevapa za Guinnessov rekord

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U okviru manifestacije Tuzla Gastro Show danas je na centralnom trgu u ovom gradu upriličeno obaranje dva Guinnessova rekorda.

Naime, grupa Tuzlaka danas je napravila najveći burek pripremljen ikad u BiH težine 650 kilograma i najveću lepinu sa 1.500 ćevapa. Zvanični rezultati da li je naša zemlja ušla u Guinnessovu knjigu rekorda bit će poznati za tri mjeseca.

"Dimenzije bureka su šest puta šest metara. U pripremi i pečenju bureka je učestvovalo 14 ljudi. Dužina jufke je 1.500 metara i izazov je bio pripremiti sve ovo, kao i njegov sam prevoz za koji smo koristili specijalno vozilo", kazao je za Klix.ba Omer Isović iz Agencije Kreativa marketing koja se potpisuje kao organizator Tuzla Gastro Showa.

Isović je istakao da je prije BiH u Sloveniji napravljen burek prečnika 5,5 metara, koji nije ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Snimci mjerenja bureka i porcije ćevapa u Tuzli poslani su u sjedište Guinness World Recorda, a rezultati se očekuju za tri mjeseca.

"Cilj ove manifestacije je da poručimo da samo kupovinom domaćih proizovda jačamo našu zemlju i vodimo je naprijed. Također, želimo još jednom pokazati i da su burek i ćevapi naše tradicionalno jelo kao i to da je burek samo sa mesom", naglasio je Isović.

Danas pripremljeni burek bit će podijeljen građanima, ljekarima, vatrogascima i policajcima, odnosno dežurnim službama koje se brinu za sigurnost građana.

U okviru ove manifestacije predstavljena je i nagrada "Zlatno zmajevo srce" koju su za svoje doprinose i podvige dobili Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, Enis Bešlagić te Vedad Ibišević.

Cijelu manifestaciju kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana dodatno su upotpunili i nastupi brojnih kulturno-umjetničkih društava.