Za ljubitelje mesa
15

Turski kuhari koji su stekli ogromnu popularnost: Od čuvenog Nusreta do CZN Buraka

I. S.
Nusret Gokce, Ercan Narinc i CZN Burak
Nusret Gokce, Ercan Narinc i CZN Burak
Kuhari u Turskoj koji na svojim profilima na društvenim mrežama prikazuju kako pripremaju različite vrste mesa su u posljednjih nekoliko godina postali svjetski popularni.

Međutim, mnogi kritikuju sve češće promovisanje konzumiranja mesa jer je ono navodno odgovorno za 60 posto slučajeva projekcija emisija stakleničkih plinova. UN je naveo da je prelazak na biljnu ishranu jedan od načina borbe protiv ovog problema.

Uprkos kritikama, ovih pet kuhara uživaju obavljajući svoju profesiju i zarađuju enormne sume novca.

Nusret Gokce ili Salt Bae

Gokce je 38-godišnji sin udara iz Erzuruma u istočnoj Anadoliji. Prestao se školovati kada je imao 10 godina i počeo raditi u restoranu istanbulskoj četvrti Kadikoy kako bi izdržavao svoju porodicu. Turski biznismen Ferit Sahenk je imao priliku jesti Nusretove specijalitete i odlučio mu je pomoći da započne vlastiti biznis.

Ovaj kuhar postao je slavan u januaru 2017. godine kada je u videu pokazao kako priprema meso. Nusret trenutno ima pet restorana širom Turske, Sjedinjenih Američkih Država i Bliskog istoka. Posljednji restoran otvorio je u Londonu, a cijena bifteka je 857 dolara.

Ercan Narinc

Ercan je rođen u gradu Malatya u istočnoj Anatoliji. Kao dijete pomagao je porodici koja se bavila proizvodnjom mesa. Sa 20 godina preselio se u Istanbul kako bi prodavao klima uređaje i pomogao bratu u vođenju restorana.

Vlastiti restoran otvorio je 1998. godine u naselju Basaksehir, a prostire se na 6.500 kvadratnih metara. Gosti imaju veliki izbor: od bifteka do pečene kamile, ali burger je njegov najpoznatiji specijalitet. Narinc je sada vlasnik najvećeg turskog lanca burgera, ima čak 55 podružnica.

Faruk Gezen

Rođen je 1985. godine u Bitlisu. Neko vrijeme kuhao je s mlađim bratom Mehmetom, a nakon toga su odlučili otvoriti restoran Chef Bro. Njih dvojica su također vlasnici Deli Yengeca u Ankari.

Faruk na svom YouTube kanalu objavljuje kako pripremiti plodove mora, kao što je riba s roštilja umotanu u lišće vinove loze i škampi kuhani u dinjama. U najgledanijem videu koji ima gotovo osam miliona pregleda ne govori, već se samo čuje muzika i zvukovi pripremanja hrane.

Burak Ozdemir ili CZN Burak

Ozdemir je rođen u arapskoj porodici u Hatayu, blizu turske granice sa Sirijom. Njegov otac bio je vlasnik prodavnice tekstila Cinzano, odakle potiče Ozdemirov nadimak CZN. Zavolio je kuharstvo jer se njime bavio njegov deda Zeytindali.

U Hatay Medeniyetler Sofrasiju se služe velike velike tradicionalnih turskih i bliskoistočnih jela. Porodica Ozdemir posjeduje šest restorana u Turskoj i jedan u Dubaiju.

Ahmet Cicek ili Midyeci Ahmet

Cicek, poznat i po imenu svog restorana - Midyeci Ahmet, rodio se u gradu Mardina na jugoistoku Turske. Kao dijete preselio se u Istanbul sa roditeljima koji su zarađivali za život prodavajući dagnje.

Do svoje 15. godine upoznao je mnoge lokalne poznate ličnosti koji su kupovali kod njih i polako razvijao posao. Nakon niza neuspjelih pokušaja, napokon je uspio otvoriti radnju u Bešiktašu, a dagnje uvozi iz Grčke.