{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Trahanijada 2015" u Bihaću: Podijeljeno hiljadu porcija supe nad supama

A
17.10.2015. u 14:28
0
102
"Trahanijada 2015" u Bihaću: Podijeljeno hiljadu porcija supe nad supama
0
Staro tradicionalno jelo, supa nad supama, na kojoj su othranjene generacije Krajišnika, a koje su bez imalo muke same proizvodile naše nene, majke i sestre, ima svoju manifestaciju koju održavaju građani Bihaća.
Radi se o trahani bez koje je nezamisliva nacionalna kuhinja koju sve više hotela i ugostiteljskih objekata promiču.

Tradicionalna manifestacija "Trahanijada 2015" održana je danas na gradskoj otoci u Bihaću gdje je podijeljeno oko hiljadu besplatnih porcija od tridesetak različitih majstora kuhinje. Učestvovali su ugostitelji iz Bihaća, kulturno umjetnička društva, općinske službe, mediji, udruženja žena, domaćice i domaćini, a bilo je i par stotina ljubitelja i degustatora trahane koji su sebi odabrali favorite bez obzira na odluke stručnog žirija.

Na gradskoj otoci u Bihaću, idealnom mjestu za ovakvu manifestaciju, dimilo se na sve strane i kvrcali su kotlići. Bihaćki gradski hor i orkestar, sa starogradskim melodijama uljepšavali su ambijent ispunjen mirisima kuhanja.

Ovu jedinstvenu kulinarsku manifestaciju organizirala je Služba za poduzetništvo i obrt pri upravi grada Bihaća a uz podršku gradonačelnika Emdžada Galijaševića.

Želja organizatora bila je promovisanje tradicije i kultura Općine Bihać, kroz takmičenje u pripremi poznatog specijaliteta – trahane, koji treba zaštititi kao domaći brend jer u posljednje vrijeme ovaj domaći specijalitet krenuo je i u osvajanje zapadnog tržišta i kuhinja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: