Putovanja
6

Uz otvorenje zimske turističke sezone na Vlašiću takmičenje u kuhanju graha

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Trinaest ekipa učesnika sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona okupilo se danas na prvoj "Grahijadi" koja se u okviru otvaranja zimske turističke sezone održava na Vlašiću, nedaleko od Travnika.

"Grahijada" je, prema riječima direktora Turističke zajednice Srednjebosanskog kantona Miroslava Matoševića, pilot projekat ove TZ.

"Ovo je prva 'Grahijada', a Turistička zajednica SBK je u svojim aktivnostima planirala saradnju privatnog i javnog sektora, što dokazujemo današnjom 'Grahijadom'. Ovo je pilot projekt, ali s obzirom na zainteresovanost, mislim da će postati tradicija, s tim da bismo sljedeće godine osigurali posebno mjesto sa dodatnim specijalitetima te bi sudionicima dali na volju da prezentuju iz svog kulinarskog asortimana šta žele“, rekao je Matošević.

Ekipa koja skuha najbolji grad dobit će nagradu od 300KM, a svi učesnici će dobiti certifikat i zahvalnicu za učešće.

Matošević dodaje kako će u okviru otvaranja zimske turističke sezone biti održana i manifestacija "Šankanje", a sutra program za najmlađe sa predstavom "Pepeljuga" te dočekom Djeda Mraza. Matošević napominje kako je ove godine fokus na svim starosnim grupama.

"Mogu slobodno potvrditi da Vlašić i Srednja Bosna imaju najbolji ski-opening u BiH, a prema informacijama smo i među najboljima u regiji. Što se zimske sezone tiče, ona najviše ovisi o vremenskim prilikama. Generalno gledano, sezona 2015. je najbolja ljetna i zimska sezona od poslije rata, s obzirom na to da smo ostvarili najveći broj noćenja. Srednjobosanski kanton zauzeo je neočekivano treće mjesto u Federaciji Bosne i Hercegovine po broju dolazaka i noćenja, s obzirom na to da nam je konkurencija Kanton Sarajevo te Hercegovačko-neretvanski kanton sa Neumom, Mostarom i Međugorjem. Možemo biti zadovoljni, a nadam se ako bude snijega, da ćemo nadmašiti sve dosadašnje sezone", rekao je Matošević.

Rešad Šujko iz Prusca, glavni kuhar u hotelu "Rostovo", učesnik je današnje "Grahijade".

"Kuhar sam već 33 godine i kuham bosanska jela, koja sam naslijedio od svojih kolega, bez recepata. Danas na 'Grahijadi' ne očekujem mnogo, nije bitna pobjeda, već učešće, bitno je pokazati se i družiti se i za mene je ovo odlično zamišljeno, pogotovo što je i ambijent odličan, kao i što je organizator sve pripremio. Trudit ću se i u narednim godinama da ovo podržavam", rekao je Šujko.

Prva "Grahijada" održava se na platou Babanov na planini Vlašić, a svi zainteresovani moći će probati pripremljeni grah, nakon čega slijedi i proglašenje najboljeg.