biznis
34

Vlašić: Svečano otvorena nova zimska turistička sezona

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Danas je na planini Vlašić nedaleko od Travnika svečano počela nova zimska turistička sezona 2015/16. u SBK.

U sklopu otvaranja nove sezone održana je prva "Grahijada" te upriličeno proglašenje pobjednika i svečano otvaranje nove sezone.

Srednja Bosna ima najviše skijaških centara, rekao je, između ostalog, direktor Turističke zajednice SBK, Miroslav Matošević.

"U 2015. godini strategija je bila saradnja s privatnim sektorom, što smo u velikoj mjeri i realizirali u skladu s kapacitetima i ograničenim resursim kojima smo raspolagali. Danas otvaramo zimsku turističku sezonu u SBK u koju su uključeni skijaški centar 'Brusnica' Fojnica, skijaški centar 'Busovačka planina' i skijaški centar 'Pridolci' općina Busovača, skijaški centar 'Rostovo' Bugojno, skijaški centar 'Raduša' Gornji Vakuf/Uskoplje, skijaški centar 'Rača' Jajce te skijaški centar na Vlašiću", rekao je Matošević.

Svi skijaški centri imaju perspektivu, ali i velike probleme, dodao je. Srednjobosanski kanton u 2014. godini zauzeo je treće mjesto u turističkom smislu posjećenosti i noćenja, iza Kantona Sarajevo te Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prema najavama, otvorenjem nove turističke sezone u dva dana će biti ostvareno oko 7.000 noćenja, a direktor TZ SBK otvaranje nove sezone je posvetio medijima koji su redovno prenosili informacije gostima, a među kojima je i Anadolu Agency (AA).

Načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić rekao je kako se nada da će se atmosfera s Vlašića proširiti po čitavom kantonu.

"Svaki put je sve bolje i sve ljepše. Nadam se da će se ova atmosfera proširiti po čitavom kantonu i svim turističkim centrima i nadam se da će ova sezona biti najmanje toliko dobra koliko i ona prošle godine. Nadam se da će biti snijega i da će sezona biti dobra", rekao je Hadžiemrić.

Tomislav Lukić, šef ureda u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH rekao je kako se očekuju nova ulaganja u turizam u BiH, a posebno na Vlašiću.

"Mi uvijek moramo davati poticaj turističkim radnicima da napravite sezonu što boljom i uspješnijom. Ove godine vam nosim zaista dobre vijesti, a radi se o transferu sredstava u razvoju turističke sezone, a turizam je prepoznat i kao jedna od djelatnosti te će u sljedeće dvije godine biti dijeljenja sredstva od 17 miliona € malim i srednjim poduzećima. Radili smo na izradi master plana za Vlašić i sredstva bi trebala doći i na Vlašić", rekao je Lukić, zaželivši svima uspješnu turističku sezonu.

Tahir Lendo, premijer SBK službeno je otvorio novu turističku sezonu 2015/2016.

"U ime Vlade vam mogu reći da smo imali viziju o razvoju turizma i spremili svu dokumentaciju o strategiji razvoja kantona, s posebnim naglaskom na turizam. Naš je zadatak da stvaramo ambijent za razvoj turizma i hvala svima koji rade na promociji turizma i kantona, ali i cijele BiH. Želim vam sretnu i uspješnu sezonu te svečano proglašavam sezonu otvorenom", rekao je Lendo.

Nakon svečanog otvorenja sezone, sve zvanice su se uputile na plato gdje se održavala prva "Grahijada" kako bi i svečano odabrali pobjednika od 13 ekipa koje su učestvovale u ovom takmičenju.

Najbolji grah i novčanu nagradu od 300 KM odnijeli su predstavnici iz ski-centra "Rostovo" iz Bugojna. Nakon proglašenja pobjednika, posjetioci su imali priliku probati grah svih takmičara te da ostanu na druženju, nakon čega večeras slijedi manifestacija "Šankanje".