{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sve tajne savršeno kuhane riže: Smanjite temperaturu i pazite na omjer s vodom

Klix.ba
6.2.2019. u 07:30
96
18
Sve tajne savršeno kuhane riže: Smanjite temperaturu i pazite na omjer s vodom
96
Sve tajne savršeno kuhane riže: Smanjite temperaturu i pazite na omjer s vodom
Ilustracija: Shutterstock
Kuhanje riže čini se kao jednostavan postupak, međutim zbog grešaka koje većina ljudi ponavlja riža često bude kašasta, ljepljiva ili čak pretvrda.
Prije nego stavite rižu da se kuha odaberite adekvatnu šerpu s debljim dnom kako bi se toplina ravnomjerno širila, a šerpa postepeno zagrijavala. Također, važno je da temperatura ne bude previsoka, jer ključnu ulogu u kuhanju riže ima para, a ne visoka temperatura.

Veoma je važno da rižu prije kuhanja operete, jer kada škrobni prah dođe u dodir s vodom, on postaje nevjerovatno ljepljiv, a za rezultat imate kašastu rižu. Ukoliko želite spriječiti da vam se riža zalijepi za dno šerpe, u vodu u kojoj kuhate rižu dodajte puter ili ulje.

Da vam riža ne bi bila kašasta ili tvrda, važno je da imate pravi omjer vode i riže. Za jednu čašu bijele riže potrebna vam je jedna i po čaša vode, za jednu čašu riže dugog zrna potrebna vam je jedna čaša i jedna trećina čaše vode, dok su vam za jednu čašu smeđe riže potrebne dvije čaše vode.

Da ne biste dobili tvrdu rižu važno je da je šerpa poklopljena, jer u kuhanju riže važnu ulogu ima para. Kuhari savjetuju da između lonca i poklopca stavite kuhinjsku krpu kako biste spriječili izlazak pare.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: