Mogu biti opasne
52

Stručnjak za sigurnost hrane otkrio koje namirnice nikada ne kupuje u trgovini

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stručnjak za sigurnost hrane Bryan Quoc Le je otkrio koje namirnice nikada ne kupuje u trgovini zato što mogu biti opasne po zdravlje.

Na prvom mjestu je nepasterizirano mlijeko, koje se obično naziva sirovo mlijeko. Za razliku od pasteriziranog mlijeka, koje prolazi kroz proces zagrijavanja kako bi se eliminirali patogeni, sirovo mlijeko zadržava svoje prirodno stanje. Ono povećava rizik od salmonele, ešerihije koli, listerije, bruceloze itd.

"Mnogi ljudi hvale sirovo mlijeko zbog određenih kvaliteta, ali ono jednostavno nije vrijedno rizika. Postoji mnogo patogena koji se još uvijek nalaze u njemu", kazao je.

On također izbjegava kupovati bilo šta što je prethodno narezano.

"Ako ćete jesti narezane sirove proizvode, izlažete se riziku. Ne znam šta je osoba koja je rezala tačno radila. Pakovana hrana, po zakonu, mora da prođe kroz stroge procese kontrole, ali hrana koja je rezana u marketima ne mora proći kroz isto", objasnio je.

Naglasio se je kako naročito izbjegava narezanu dinju zato što je ona podložnija rastu bakterija. Stručnjaci za sigurnost hrane također upozoravaju ljude da pravilno operu sve namirnice i čuvaju ih po propisima kako bi smanjili rizik od bolesti koje se prenose hranom.