Vilsonovo šetalište
185

Stižu nam dvije sedmice vrhunske hrane i muzike: U toku posljednje pripreme za Street Food Market

I. B.
Teku posljednje pripreme za Street Food Market Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Teku posljednje pripreme za Street Food Market Sarajevo
Street Food Market Sarajevo, događaj poznat po neodoljivoj ponudi hrane i sjajne muzike na otvorenom, od večeras će ponovno oživjeti dio Sarajeva u blizini Zemaljskog muzeja. U toku su posljednje pripreme, a kako sve izgleda i šta nas očekuje u narednih dvanaest dana, saznajte u nastavku.
Nakon što je ovog januara oduševio građane i sve posjetitelje Sarajeva, Street Food Market postao je jedan od najiščekivanijih događaja u gradu, a sada se vraća u ljetnom izdanju, koje će sudeći prema svim najavama i onome što vidimo - biti još veće i bolje.

Na lokaciji festivala, dijelu na Vilsonovom šetalištu između Zemaljskog i Historijskog muzeja, trenutno se odvijaju završne pripreme za otvorenje koje je planirano danas od 17 sati.

Kao što se može zaključiti i po fotografijama, spremni su osnovni elementi za predstojeći događaj, a u toku je rad na detaljima kako bi do večeras bili u punom sjaju.

Sama konstrukcija marketa sada je dosta šira i prostranija, a pored terasa odakle se pruža sjajan pogled na market i nedavno rekonstruisanu binu, biti će postavljen i veći broj stolova. Dio njih nalaziti će se i uz sami ulaz na market, koji je natkriven i predviđen za dobru zabavu i u slučaju vremenskih neprilika.

Teku posljednje pripreme za Street Food Market Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Teku posljednje pripreme za Street Food Market Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)

Izlagačke kućice spremne su da zažive i raznolikim izborom hrane i pića zadovolje sve posjetitelje. Novitet su zasebni štandovi sa koktelima, te šator za četveronožne prijatelje u saradnji sa organizacijom DogsTrust gdje će se održavati promocija udomljavanja napuštenih pasa te brojna iznenađenja.

Kutak za četveronožne prijatelje na Street Food Marketu (Foto: D. S./Klix.ba)
Kutak za četveronožne prijatelje na Street Food Marketu (Foto: D. S./Klix.ba)

Organizatori festivali rade punom parom kako bi svakim detaljem osigurali ne samo ukusnu već i ugodnu te zabavnu atmosferu. Ne manjka ni ukrasa, zastavica, lampica, koji podsjećaju na slične događaje koji se održavaju u svijetu.

Inače, naglasak Street Food Marketa je na diverzitetu izlagača i njihovih specijaliteta. U prvoj sedmici predstaviti će se 12 izlagača, a u drugoj novih 12, a svi zajedno pobrinuti će se da Sarajlijama i svim posjetiteljima omoguće pravu gastronomsku avanturu.

Teku posljednje pripreme za Street Food Market Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Teku posljednje pripreme za Street Food Market Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)

Na Marketu ćete i ovoga puta pronaći od ćevapa, preko sushija i tacosa, do mediteranskih poslastica. Tu su i uvijek ukusne kobasice, pizza i burgeri koji se savršeno slažu uz hladna i osvježavajuća pića, ali i "dedin krompir" - koji je zimus imao najviše posla.

Festival hrane upotpuniti će razni sadržaji pa tako i oni za najmlađe s radionicama i predstavama samo za njih. Naravno, tu je i sjajna muzika za koju će tokom svakog dana biti zadužen resident Dizzy Dee, dok će tokom obje sedmice nastupati različiti izvođači i regionalne zvijezde. Između ostalog, slušati ćemo i Vannu, Nipplepeople, Saru Jo, Mirzu Pandura te Željka Samardžića. Festival će otvoriti Aleksandra Radović.

Osim što će stanovnicima glavnog grada BiH, ali i svima koji su u turističkom ili kratkom boravku u Sarajevu, omogućiti dane sjajne zabave te učiniti da grad ima lokaciju koja živi, Street Food Market idealna je prilika i za lokalne poduzetnike i gastro kreativce da pokažu svoje vještine i kreacije. Naravno, to je prilika i da ih podržimo, ali podržimo i domaću ekonomiju.

Ulaz na događaj je besplatan, a svi gurmani, ljubitelji slasne hrane i dobre zabave pozvani su da dođu i uživaju u ambijentu na Vilsonovom šetalištu u programu festivala koji će, ne sumnjamo, zadovoljiti i najzahtjevnije.