Mnoge zdravstvene koristi
18

Šoljica tople kafe u sebi sadrži više antioksidanasa u odnosu na hladnu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema podacima dobijenim najnovijim istraživanjem, topla kafa u sebi sadrži dosta više antioksidanasa u odnosu na hladnu, a samim tim je i dosta zdravija.

Šoljica tople kafe u sebi sadrži veću koncentraciju antioksidanasa nego što ih u sebi sadrži hladna kafa. Tačnije, za mlaku ili potpuno hladnu kafu se vjeruje da donosi manje zdravstvenih benefita u odnosu na onu toplu, kaže nova studija.

Studija je došla do zaključka da vruća kafa ima neke mjerljive zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od nekih karcinoma, dijabetesa i depresije.

Istraživači s Univerziteta Thomas Jefferson u SAD-u došli su do zaključka da je vruća kafa imala više tzv. titratibilnih kiselina, koje inače mogu biti odgovorne za veće antioksidativne vrijednosti u toploj kafi.

"Kafa sadrži puno antioksidanasa. Ako pijete umjereno, istraživanje pokazuje da to može biti poprilično dobro za vas. Došli smo do zaključka da topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta u odnosu na hladnu", rekla je istraživačica Megan Fuller.

Rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports također su otkrili da su pH vrijednosti kako vruće tako i hladne kafe vrlo slični, tj. kreću se u rasponu od 4,85 do 5,13 za sve uzorke kafe koje su testirane.

S druge strane, postoje i ona istraživanja koja dokazuju kako je hladna kafa manje kisela u odnosu na toplu i da na taj način prevenira pojavu gastrointestinalnih problema, prenosi Independent Online.