Primamljiv desert
5

Sladoledni sendvič s grožđicama i rumom pravo je slatko ljetno osvježenje

Klix.ba
Foto: Louise Hagger/Guardian
Foto: Louise Hagger/Guardian
Sladoledni sedviči izuzetno su popularan desert danas u svijetu. Postoje brojni recepti za ovu slasticu, a uz dodavanje grožđica natopljenih u rumu i slatkih začina možete uživati u nešto drugačijem sendviču od sladoleda.

Za pripremu sladoleda vam je potrebno 50 mililitara tamnog ruma, 250 grama grožđica, kilogram sladoleda od vanilije, jedna kašika cimeta u zrnu, pola naribanog muškatnog oraščića i pola kašike karanfilića.

Za pripremu kolačića potrebno je 180 grama neslanog maslaca, 90 grama šećera u prahu, jedna kašika ekstrakta vanilije, 225 grama običnog brašna, 80 grama oljuštenih badema i 80 grama izrezanih trešanja.

Prije nego počnete praviti sladoled ostavite grožđice natopljene u rumu nekoliko minuta. Sladoled od vanilije i sve ostale sastojke, uključujući i grožđice s rumom, izmiješajte i vratite ponovo u zamrzivač.

Kolačiće pravite tako što izmiksate puter, šećer i ekstrakt vanilije kako biste dobili kremastu smjesu. U tu smjesu dodate brašno te ponovo miješate i na kraju dodate isjeckane bademe i trešnje. Takvo tijesto prepolovite i svaku polovinu oblikujte u dugi valjak prečnika pet centimetara. Potom oba dijela tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider jedan sat.

U međuvremenu upalite pećnicu da se zagrije na 180 stepeni.

Tijesto izvadite iz frižidera i režite na kolačiće debljine pet milimetara. Kolačiće pecite 15-ak minuta u tepsiji obloženoj papirom za pečenje.

Nakon pečenja ohladite kolačiće i filujte ih pripremljenim sladoledom. Svaki sladoledni sendvič ostavite barem jedan sat u frižideru prije serviranja.