Ukusne i svježe
5

Sezona je šljiva: Pogledajte nekoliko recepata za ukusna jela od voćke koja pomaže jačanju imuniteta

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sezona je šljiva, a samim tim i sezona pita, džemova i knedli. Poznato je da su šljive odlične za jačanje imuniteta i da pomažu u poboljšanju probave, a idealna su namirnica i za borbu protiv stresa.

Ukusne su, svježe, odlično se uklapaju u brojne deserte i lako se zamrzavaju i suše. Zato vam donosimo sedam recepata u kojima će svježe šljive zaista doći do izražaja, a džemove i chutneye koje s njima možete pripremiti osigurat će vam da uživate u šljivama i kad im sezona završi.

Čokoladna torta sa šljivama

Trebat će vam za tijesto:

300 grama oštrog brašna 20 grama kakaa u prahu 50 grama šećera 75 grama hladnog maslaca 1 kašikica kiselog vrhnja 100 grama otopljene crne čokolade

1 jaje

Za čokoladnu kremu:

150 grama maslaca 70 grama šećera 3 žumanjka 1 jušna kašikica ekstrakta vanilije 100 grama otopljene čokolade desetak prepolovljenih zrelih šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

To je zdravi recept jer ide i vrlo malo šećera i ništa umjetnih dodataka. Ovako pripremljeni i pasterizirani džem bez problema se čuva godinu i više dana.

Starinski domaći džem od šljiva

Potrebno:

7 kilogram šljiva 1 kilogram šećera cimet i ili klinčić ili 2 vrećice vanilin šećera

Priprema džema od šljiva

Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 grama šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.

Nakon što su šljive odstajale desetak sati, staviti kuhati uz miješanje. Ako želite pred kraj kuhanja šljive možete samljeti štapnim mikserom i opet vratite na vatru.

Po ukusu u pred kraj kuhanja dodati cimet ili klinčiće i dvije vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuhati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, posebno pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suhe, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Pileća rolada sa šljivama

Trebat će vam:

500 grama pilećeg bijelog mesa 400 grama šljiva sol i papar svježi peršin 125 mililitara bijelog vina

Priprema:

Šljivama odstranite košpice i nasjeckajte ih na sitnije komadiće. Bijelo meso istucite kako biste dobili tanje komade. Meso posolite i popaprite. Šljivama dodajte peršin i njima napunite bijelo meso. Zarolajte ga uz pomoć folije kako biste dobili roladice. Roladice stavite u prethodno namašteni lim i zalijte bijelim vinom. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta. Poslužite s pečenim krumpirom.

Knedle

Za knedle je potrebno:

1 kilogram krompira, malo soli, 80 grama maslaca, 1 jaje, 250 brašna.

Za fil je potrebno:

20 zrelih šljiva, 50 grama šećera 1 kašičica mljevenog cimeta. Za posluživanje: 60 grama maslaca, 50 grama prezle, 2 vanilija šećera.

Postupak pripreme:

Krompir ogulite, skuhajte, potom ocijedite i napravite pire s dodatkom malo soli i maslaca. Ostavite da se ohladi. Kad se pire ohladi, dodajte jaje i brašno po potrebi dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Tijesto podijelite na 20 loptica. Šljive očistite i u svaku stavite kašičicu šećera pomiješanog sa cimetom.

Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu. Knedle stavite da se kuhaju u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu i još dvije minute, sve ukupno oko 10 minuta. Na zagrijanom maslacu popecite prezle, dodajte vanilija šećer. Knedle ocijedite i uvaljajte u popečene prezle.

Knedle poslužite tople posute šećerom ili prelivene medom.

Chutney od šljiva

Trebat će vam:

1 kilogram šljiva, otkoštanih i nasjeckanih 3 luka, nasjeckana 100 grama sušenih brusnica, nasjeckanih 1 kašikica naribanog đumbira 1 kašikica usitnjenih sjemenki gorušice 1 kašikica mljevenog kumina 1 kašikica paprike 1 kašikica čilija 400 mililitara vinskog octa 500 grama muscovado šećera

Priprema:

Sve sastojke, osim šećera stavite u veliku posudu i na laganu vatru. Neka prokuhaju i kuhajte ih dok šljive potpuno ne omekšaju. Umiješajte šećer i kuhajte dok se u potpunosti ne rastopi. Neka krčka oko 30 minuta dok ne postane gust. Stavite ga u sterilizirane teglice i pričekajte minimalno dvije sedmice prije nego ga počnete jesti.

Hljeb sa šljivama

Potrebno je:

100 grama nasjeckanih šljiva, 1 kašičica brašna, 100 grama maslaca, 200 grama šećera, 1 kašika ekstrakta vanilije, 2 jaja, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 100 grama jogurta, 50 grama smeđeg šećer.

Postupak pripreme: Rernu zagrijte na 250 stepeni. Šljive pospite kašikom brašna i ostavite sa strane. U velikoj posudi izmiksajte maslac, bijeli šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane pahuljasta. Dodajte jaje jedno po jedno. Dodajte 200 grama prosijanog brašna s praškom za pecivo, so i jogurt. Umiješajte šljive kašikom i smjesu izlijte u kalup za hljeb. Pospite smeđim šećerom.

Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.