Kako je kazao predstavnik Centra "GastroID" Elvir Toholj, predstavnici Centra "Gastro ID" su u martu posjetili ovu akademiju u Parizu i razgovarali o zajedničkom djelovanju centra "Gastro ID" i ove akademije na području Bosne i Hercegovine.
"Le Cordon Bleu" ne postavljala samo standarde za škole kuhanja širom svijeta, to je i prva škola koja je u klasično obrazovanje uvela pojedine inovacije i spojila praktične demonstracije i teorijska znanja u cjelinu, čemu teži i bh. centar "Gastro ID".
Francuska škola "Le Cordon Bleu Paris" inače najpoznatija i vodeća svjetska gastronomska akademija koja objedinjuje oko 50 škola na pet kontinenata, a osnovana je 1895. godine, danas predstavlja internacionalnu mrežu gastronomskih institucija koje se mogu pohvaliti jedinstvenim multikulturalnim pristupom prema svim svojim polaznicima koji dolaze iz čak 75 različitih zemalja svijeta, a jedini cilj kojem teže je savršeno umijeće kuhanja.
"Gastro ID" koji je započeo s radom u 2014. godini zahvaljujući podršci Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Prilika Plus programu, te firmi ToFi Sarajevo organizira programe edukacije mladih i odraslih za zanimanja kuhara, slastičara, konobara, barmena, recepcionera, sobarica, restorantskog i hotelskog menadžera.
Centar "Gastro ID" nudi programe doedukacije odraslih i mladih za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada i zasigurno će donijeti promjene kada je područje kulinarstva i ugostiteljstva u pitanju.
Delegacija "Gastro ID" centra je također prilikom posjete Parizu posjetila i svjetski poznati specijalizirani sajam pekarstva, slastičarstva i gastronomije Europain, Successfood i Intersuc, (peciva i čokolade) koji se održao od 8. do 12. marta u Parizu.
Na ovom događaju je bilo više od 2.000 izlagača i svaki izlagač pokazao je svoju gastronomsku ponudu ili formulu za uspjeh.
U okviru sajma su se dešavala brojna tematska takmičenja u pravljenju peciva, deserata, skulptura od šećera te takmičenje srednjih škola.