Gastro
25

Saradnja bh. i francuskih majstora kulinarstva

FENA
Jedini centar za obuke u kulinarstvu i ugostiteljstvu u BiH "Gastro ID" koji je otvoren prije nepuna tri mjeseca počeo je saradnju sa akademijom "Le Cordon Bleu" iz Pariza čiji zaštitni znak plava traka znači već više od 120 godina izvrsnost i vrhunski majstorluk u kulinarstvu.
Foto: FENA
Foto: FENA

Kako je kazao predstavnik Centra "GastroID" Elvir Toholj, predstavnici Centra "Gastro ID" su u martu posjetili ovu akademiju u Parizu i razgovarali o zajedničkom djelovanju centra "Gastro ID" i ove akademije na području Bosne i Hercegovine.

"Le Cordon Bleu" ne postavljala samo standarde za škole kuhanja širom svijeta, to je i prva škola koja je u klasično obrazovanje uvela pojedine inovacije i spojila praktične demonstracije i teorijska znanja u cjelinu, čemu teži i bh. centar "Gastro ID".

Foto: FENA
Foto: FENA

Francuska škola "Le Cordon Bleu Paris" inače najpoznatija i vodeća svjetska gastronomska akademija koja objedinjuje oko 50 škola na pet kontinenata, a osnovana je 1895. godine, danas predstavlja internacionalnu mrežu gastronomskih institucija koje se mogu pohvaliti jedinstvenim multikulturalnim pristupom prema svim svojim polaznicima koji dolaze iz čak 75 različitih zemalja svijeta, a jedini cilj kojem teže je savršeno umijeće kuhanja.

"Gastro ID" koji je započeo s radom u 2014. godini zahvaljujući podršci Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Prilika Plus programu, te firmi ToFi Sarajevo organizira programe edukacije mladih i odraslih za zanimanja kuhara, slastičara, konobara, barmena, recepcionera, sobarica, restorantskog i hotelskog menadžera.

Foto: FENA
Foto: FENA

Centar "Gastro ID" nudi programe doedukacije odraslih i mladih za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada i zasigurno će donijeti promjene kada je područje kulinarstva i ugostiteljstva u pitanju.

Delegacija "Gastro ID" centra je također prilikom posjete Parizu posjetila i svjetski poznati specijalizirani sajam pekarstva, slastičarstva i gastronomije Europain, Successfood i Intersuc, (peciva i čokolade) koji se održao od 8. do 12. marta u Parizu.

Foto: FENA
Foto: FENA

Na ovom događaju je bilo više od 2.000 izlagača i svaki izlagač pokazao je svoju gastronomsku ponudu ili formulu za uspjeh.

U okviru sajma su se dešavala brojna tematska takmičenja u pravljenju peciva, deserata, skulptura od šećera te takmičenje srednjih škola.