Gastro
15

Prvi internacionalni kulinarski master kup u Sarajevu

FENA
Prvi internacionalni kulinarski master kup Sarajevo 2014 bit će održan danas i sutra u Sarajevu.

Cilj manifestacije, koja je prvi put organizirana u Bosni i Hercegovini, jest da na jednom mjestu okupi profesionalce iz te oblasti, kako iz BiH, tako i iz zemalja balkanskog regiona i Evrope, zbog razmjene iskustva i unapređenja struke na globalnom nivou.

Na tom šampionatu učestvovat će nacionalni i regionalni timovi iz susjednih zemalja, ali i iz inostranstva, kao i regionalni, restoranski, hotelski i juniorski timovi koji dolaze iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Češke, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

U okviru takmičenja bit će upriličeno i šest radionica i to Hrvatska tradicionalna kuhinja - predavač Branko Ognjenović, Slovenska tradicionalna kuhinja - predavač Tomaž Vozelj, tradicionalna kuhinja - predavač šef Ljubiša Stojanović, Karving - predavači Marjan Bošnjak i Dražen Safar, Halal standardi - predavač Valdet Pestalic, agencija za halal standarde, Vinska radionica- vino u ugostiteljstvu, slaganje vina i hrane - predavači Hamid Kurjaković i Nela Medić enolog.

Dolazak na takmičenje potvrdio je i direktor ''Svjetske kuharske asocijacije'' - WACS za južnu Evropu Srećko Koklić koji će posjetu iskoristiti i za planiranje održavanja evropskog kuharskog kongresa u Sarajevu 2015.godine.

Svi prisutni imat će priliku pogledati i vrijednu zbirku od 4.000 jelovnika iz raznih dijelova svijeta pod nazivom ''Jelovnici zaboravljenog vremena'' koju je Istvan Mezö za života sakupio i poklonio gradu Sarajevu.

Kao svojevrstan doprinos promociji domaće kuhinje bit će organizirana i priprema begove čorbe u velikom kotliću ispred hotela "Radon Plaza" gdje će biti podijeljeno oko 500 obroka.

Ovim takmičenjem Udruženje kuhara u BiH se još jednom aktivno uključilo u promociju BiH i dalo konkretan doprinos unapređenju sadržajnosti i atraktivnosti njene turističke ponude.