|

Kulinarske delicije najboljih kuhara iz 15 zemalja na Festivalu gastronomije u Sarajevu

Kulinarske delicije najboljih kuhara iz 15 zemalja na Festivalu gastronomije u Sarajevu
33
F
FENA
19.11.2013. u 18:51
45
komentara
33

dijeljenja
1/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
12/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
13/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
14/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
15/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
16/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
17/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
18/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
19/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
20/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
21/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Drugi internacionalni Sarajevo Gastronomy Festival pod nazivom Bosanski dukat 2013 otvoren je večeras u Sarajevu u hotelu Holiday i trajat će četiri dana.
Organizator ove manifestacije je Udruženje gastronoma Gastro kutak koji, kao i prošle godine, imaju namjeru promovirati domaću gastro ponudu te domaće prehrambene i vinske proizvode.

Predsjednik Udruženja Hamid Hodžić je kazao da je okupljanje takmičarskog duha, a da će 100 kuhara i 30 barmena pokazati svoje vještine i kvalitete, a koje će ocjenjivati stručnjaci iz oblasti kulinarstva i gastronomije iz BiH i inozemstva.

Na manifestaciju u Sarajevo su došli takmičari iz 15 zemalja, između ostalih iz Italije, Poljske, Turske, Ukraine, Slovenije, a organizatori navode da je takmičarski dio najmanje važan te da je vrijednost u upoznavanju, razmjenjivanju iskustava i vještina.

Takmičenje će biti održano u dvije kuharske kategorije, a to su kuhanje vegetarijanskog jela i serviranje jela od goveđeg filea, a u završnici Festivala će biti organizirano finale na kojem će biti pripremana dva jela i desert.

Novitet ove godine je i takmičenje barmena koji će praviti koktele u dvije kategorije prema svjetskim standardima.

Predsjednik Turističke zajednice KS-a Midhat Kulo je naglasio da ovakvi skupovi mnogo znače razvoju turizma u Sarajevu i BiH te da je ovo jedan od kvalitetnijih načina promocije bh. kuhinje i kulinarstva.

Smatra da je manifestacija pun pogodak.

Prošlogodišnji Festival Bosanski dukat posjetilo je oko 2.000 ljudi, a organizatori najavljuju da će ove godine taj broj biti povećan.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...