Nestašice krompira
249

Ruskom "lažnom McDonald'su" ponestaje pomfrita

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pojedini restorani novootvorenog lanca brze hrane "Ukusno i tačka" koji su zamijenili McDonald's u Rusiji, privremeno će prestati servirati pomfrit, prenose ruski mediji.
Nedostatak odgovarajuće vrste krompira znači da će gosti morati odabrati drugačiji prilog uz svoje hamburgere i nuggetse. Iz kompanije očekuju da će se pomfrit vratiti na jelovnik do jeseni.

McDonald's se povukao iz Rusije u znak protesta zbog invazije na Ukrajinu. Američki gigant brze hrane prodao je svoje restorane ruskom biznismenu, a u junu je nekoliko njegovih lokala ponovno otvoreno pod nazivom "Ukusno i tačka".

No, mjesec dana nakon otvaranja, jedna od ključnih stavki na meniju nedostaje.

U izjavi koju su predstavnici kompanije dali ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, navedeno je da je do nestašice pomfrita došlo zbog loše žetve specifične vrste krompira potrebnog za pravljenje pomfrita.

Kompanija je pokušavala nabaviti krompir od ruskih proizvođača, ali je postalo nemoguće uvoziti krompir sa tržišta koja bi mogla da ponude privremenu zamjenu domaćim usjevima.

U izjavi na kanalu Telegram rusko ministarstvo poljoprivrede nastojalo je umanjiti zabrinutost zbog nestašice.

"Rusko tržište je u potpunosti opskrbljeno krompirom. Usjevi od nove žetve već pristižu, što isključuje mogućnost nestašice", objasnili su.

McDonald's je svoj prvi restoran u Moskvi otvorio 1990. godine. Više od tri decenije kasnije, kompanija se povukla sa ruskog tržišta zajedno sa desetinama drugih zapadnih kompanija, kao vid protesta zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je pod sankcijama koje prekidaju lance opskrbe i povećavaju stope nezaposlenosti u državi, a očekuje se da će nacionalna ekonomija pasti za najmanje 10 posto tokom ove godine.