Tradicionalni recept
222

Ruska medna torta - neobična i izazovna poslastica koja se ne zaboravlja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ruska medna torta ili ruski medovik bila je omiljena poslastica u kuhinjama starijih generacija, ali tradicionalni recept za ovu neponovljivu tortu pronašao je svoje mjesto i kod današnjih ljubitelja poslastičarstva.

Neobičnu aromu ove torte koja se topi u ustima teško da iko može zaboraviti. Recept za mednu tortu u kulinarstvu važi za jedan od izazovnijih, iako su sastojci veoma jednostavni.

Naime, za pripremu torte potrebni su vam jaja, šećer, maslac, med, brašno, soda, mlijeko, vanilin šećer i mljeveni orasi.

Kore pripremate tako što na pari zajedno pomiješate tri, četiri jaja, jednu šolju šećera, dvije kašike puterate četiri do pet kašika meda. Kada se šećer rastopi, ovu smjesu umutite mikserom i čekajte da se ohladi. U smjesu potom dodajte sodu i brašno, onoliko koliko je potrebno da se dobije mekano tijesto. Potom tijesto pokrijte i ostavite u frižider tridesetak minuta.

Nakon toga od tijesta napravite sedam, osam loptica i svaku razvijte u tanku koru. Koristite šerpu ili veliki tanjir kako biste dobili jednake krugove kora, a sačuvajte ostatke od rezanja. Svaku koru ispecite u pećnici na umjerenoj temperaturi. Najbolje je da koristite papir za pečenje i nabrašnite pleh za pečenje.

Kremu pripremate tako što u šerpi izmiješate tri jaja sa jednom šoljom šećera i dvije kašike meda, a potom postepeno dodajete 700 mililitara mlijeka i tri kašike brašna.

Stavite ovu smjesu na platu i miješajte dok ne zavrije i ne zgusne se. Skinite kremu sa plate i miješajte još dok se ne ohladi. Zatim dodajte 250 grama putera i miješajte dok se ne otopi.

Zatim ovom kremom mažete kore, redajući ih jednu na drugu. Na kraju cijelu tortu prelijte kremom i pospite sa mljevenim ostacima od kore, pomiješanim sa mljevenim orasima.

Vaša medna torta spremna je za serviranje nakon što prenoći jednu noć na tamnom i hladnom mjestu.