"Uslovi kao u Bordeauxu ili Toscani"
0

Rumunija se želi etablirati kao novi evropski centar vina

Klix.ba
U regiji Dealu Mare u Rumuniji uzgajivači grožđa nastoje svoju zemlju učiniti novim centrom za proizvodnju vina u Evropi.

"Ovdašnji uslovi za proizvodnju su svjetski", kaže Walter Friedl, austrijski suvlasnik vinarije Lacerta.

"Imamo uslove kao Bordeaux ili Toscana", dodao je govoreći iz svog podruma punog hrastovih bačvi izrađenih u Francuskoj, Mađarskoj, Rusiji i Rumuniji, dok u blizini podruma berači na slikovitim brežuljcima ubiru plodove.

Friedl i njegov rumunski poslovni partner Mihai Banita upravljaju imanjem od 82 hektara, sat vožnje udaljenom od Bukurešta.

Četrdeset posto od osam miliona eura uloženih u ovaj posao odobreno je Rumuniji, kao novoj članici Evropske unije, iz evropskih fondova za razvoj.

Sunčana razdoblja i mediteranske zračne mase s juga čine Dealu Mare jednim od najpovoljnijih mjesta za uzgoj grožđa. Utjecajni stručnjaci prognoziraju da će zemlje regije Crnog mora, poput Rumunije, Bugarske, Moldavije i Armenije, ubuduće postati centri svjetske proizvodnje finih vina.

U Rumuniji se proizvode međunarodni klasici poput Merlota, Cabernet-Sauvignona ili Rieslinga, ali i jedinstvene lokalne sorte grožđa. Neke boce vina koštaju i po 60 eura.