Kakvu hranu jesti?
21

Riječ nutricioniste Kenana Mandre: Šta jača, a šta slabi imunitet u jeku koronavirusa

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U jeku koronavirusa koji je zahvatio skoro cijeli svijet, svi se pitaju kako ojačati imunitet. Osim dobrog poznatog vitamina C, koji je poželjno unositi, raspitali smo se na koji još način možemo ojačati imunitet i koje namirnice je poželjno koristiti, a koje izbjegavati.

O ovoj temi razgovarali smo sa Kenanom Mandrom, nutricionistom kompanije International Health i autorom dijetoterapijskog tretmana za mršanje Neinvazivna liposukcija.

"Prema podacima Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom. Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusu pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane", pojašnjava Mandra.

U ovom trenutku, dodaje, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drugačije i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa putem hrane. No, ipak...

"Preporučuju se mjere predostrožnosti koje uključuju provođenje prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njene pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane", govori Mandra.

Potrebno je, ističe, organizam opskrbiti antioksidansima koji su učinkoviti kod zaštite organizma.

"Tu se naročito misli na vitamine A, C i E, selen i cink, karotenoide i drugo. Stoga treba jesti brokule, paradajz, artičoke i bobičasto voće. Za snažan imunitet tu je i bijeli luk, limun i praziluk. Dobro je da se na trpezi nađe i pileća juha od temeljca, maslinovo i riblje ulje, ali i tuna, skuša, srdela i losos", ističe Mandra.

Također, koštunjavo voće koje obiluje vitaminima i mineralima i sadrži jednostruko nezasićene masti, esencijalne omega-3 masne kiseline i fitosterole koji na čudesan način poboljšavaju zdravlje trebalo bi biti dio naše ishrane. No, evo i šta bismo prema mišljenju stručnjaka trebali izbjegavati.

"Nikotin i alkohol, šećeri, bijelo brašno, konzervirana hrana, gotova jela, pržena hrana, industrijske prerađevine mogu oslabiti naš imunitet, stoga to izbjegavajte. Također, nezasićene biljne masti poput suncokretovog ulja koje sadrži omega-6 masne kiseline mogu sprječavati stvaranje limfocita i tako oslabiti imuni odgovor našeg organizma pa ih treba izbjegavati", napominje Mandra.