Obrok za učenike
69

Restoran u Singapuru prvi put servirao meso proizvedeno u laboratoriju

D. B.
Pileće meso proizvedeno u laboratoriju u subotu je prvi put servirano u jednom restoranu u Singapuru.

Američki startup Eat Jus je ranije ovog mjeseca saopćio da je meso proizvedeno u laboratoriju dobilo dozvolu za prodaju u Singapuru kao sastojak pilećih medaljona (nuggetsa) nakon što je upravo Singapur postao prva zemlja koja je dozvolila prodaju mesa proizvedenog bez potrebe za ubijanjem životinja.

Konzumacija živottinjskog mesa je ekološka prijetnja jer stoka proizvodi metan, a zbog stvaranja pašnjaka se krče šume i tako uništava prirodni štit od klimatskih promjena.

Eat Just je saopćio da je u srijedu obavio prvu komercijalnu prodaju laboratorijski proizvedenog mesa restoranu u Singapuru.

Restoran je počeo služiti pileće meso u subotu navečer, a prvi koji su ga probali bili su učenici starosne dobi između 14 i 18 godina. Oni su bili pozvani na obrok nakon što su "pokazali predanost u izgradnji bolje planete".

Vlasnik restorana je rekao da je laboratorijski proizvedeno mesto revolucionaran korak naprijed u rješavanju problema klimatskih promjena te u stvaranju prilika za hranjenje bez uništavanja planete.

Potražnja za održivim alternativama mesu sve više raste zbog zabrinutosti za okoliš i životinje. Očekuje se da će se konzumacija mesa povećati za više od 70 posto do 2050. godine, a meso proizvedeno u laboratoriju ima ulogu da osigura opskrbu hranom, poručili su iz Eat Justa.

Postoji zabrinutost da će laboratorijsko meso biti preskupo, ali je Eat Just napravio značajan korak u smanjenju cijene.