Pahuljasta i slatka
6

Red Velvet torta je idealan desert za Valentinovo

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nije sigurno odakle tačno potiče Red Velvet torta, ali zna se da se u različitim dijelovima svijeta pravi na različite načine. Razlika je u nijansama, ali Red Velvet torta uvijek bude odlična te se uvijek traži "komad više".

U Americi je poznata kao "Torta Walford Astoria hotela", a specifična je po laganoj pahuljastoj kremi i dugotrajnom procesu pripreme.

Za kore će vam biti potrebno 250 grama brašna, pola male kašike soli, 15 grama kakaa, 300 grama šećera i dva jajeta. Tome dodajte ekstrakt vanilije, 240 mililitara masla, jednu malu kašiku crvene boje, jednu kašiku sode bikarbone i jabučnog octa.

Za kremu koristite 250 grama Mascarpone sira, 200 grama krem sira, 400 mililitara slatkog vrhnja, 100 grama šećera u prahu i jednu do dvije kašike ekstrakta vanilije. Dodajte još i dvije kašike maraschina i sok od pola limuna.

Rernu zagrijte na 175 stepeni. U jednu posudu stavite prosijano brašno, kakao i so.

U drugoj posudi mikserom umutite maslac istopljen na sobnoj temperaturi, dodajte šećer i nastavite miksati par minuta dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Zatim dodajte aromu vanilije, te jedno po jedno jaje da bi se svako sjedinilo sa masom. Obratite pažnju da se svi sastojci jednako sjedine.

U maslo dodajte crvenu boju i dobro izmiješajte. Zatim miksajte smjesu sa maslacem te joj postepeno dodajite suhe tvari i maslo dok se sve ne sjedini.

Dobivenu smjesu podijelite u četiri zdjelice, te u svaku neposredno prije stavljanja na pečenje dodajte mješavinu od jedne četvrtine male kašike sode bikarbone i jedne četvrtine male kašike octa. Svaku koru je potrebno peći 15 minuta, zatim izvaditi iz rerne, staviti na rešetku i ostaviti da se ohladi.

Za pripremu kreme umutite Mascarpone sir, krem sir i ekstrakt vanilije. Dodajte šećer u prahu i miksajte dok se ne formira jednolična kremasta masa. Postepeno dodajite slatko vrhnje i miješajte dok ne dobijete čvrstu kremu. Zatim dodajte maraschino i limunov sok.

Tortu možete ukrasiti po želji, a u kremu možete umiješati šumsko voće ili jagode.