U obliku srca
3

Iznenadite voljenu osobu želeom od rabarbare i kremom od bijele čokolade

Klix.ba
Foto: The Guardian
Foto: The Guardian
Ukoliko voljenu osobu na Valentinovo želite iznenaditi ukusnom poslasticom, a koja će pri tome izgledati zabavno, britanska kuharica Thomasina Miers preporučuje žele od rabarbara biljke u obliku srca sa kremom od bijele čokolade.

Miers ističe kako ovaj desert nije samo za one u sretnim ljubavnim vezama, već kako je odličan i za partijanje s prijateljima s obzirom da se pravi sa tekilom.

Priprema deserta traje 15-ak minuta, a kuhanje oko 25 minuta. Potrebni sastojci su 500 grama rabarbara biljke, jedan anis, sok i korica od dvije narandže, sok i korica dva limuna, 120 grama šećera, šest listova želatina, tri kašike tekile te dvije do tri kašike pinjole.

Za bijeli čokoladni krem potrebno vam je 200 mililitara slatkog vrhnja, 80 grama bijele čokolade i jedna kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Obrišite rabarbaru čistom i vlažnom krpom. Izrežite je na dužinu od tri do četiri centimetra i ostavite u duboku šerpu sa zvjezdanim anisom, narandžinim sokom, sokom od limuna, šećerom i četiri kašike vode. Pokrijte šerpu papirom koji je otporan na masnoću, stavite na srednju toplotu i krčkajte 15 minuta.

U međuvremenu, prelijte listove želatina sa hladnom vodom, toliko da ih pokrijete, i ostavite da se omekšaju pet minuta. Kada omeškaju, rastvorite ih u vodi ili u mikrovalnoj pećnici minut ili dva.

Potom sastavite rastvoreni želatin sa vrućom tekućinom iz rabarbare i promiješajte da se spoji. Pazite da se želatina potpuno otopi. Dodajte rabarbaru i ostatak njenih sokova, uklonite anis, a zatim izmiksajte smjesu u glatki pire.

U smjesu dodajte tekilu, limunov sok i 100 mililitara vode. Ponovo sve zajedno izmiješajte i sipajte u šest zdjelica u obliku srca. Čuvajte žele u frižideru najmanje četiri sata.

Prilikom serviranja želea, brzo možete pripremiti bijelu kremu. Istopite bijelu čokoladu u mikrovalnoj pećnici, a zatim u nju umutite nekoliko kašika slatkog vrhnja. Kada sjedinite vrhnje i čokoladu, izmiješajte smjesu sa još trećinom kreme. Zatim ponovite postupak sa ostatkom kreme i na kraju dodajte maslinovo ulje i sve dobro utucite.

Tako pripremljen desert možete servirati nakon jela ili uz piće.